Съоснователят и фигура номер две в движението на талибаните, молла Абдул Гани Барадар пристигна днес в Кабул за преговори с други членове на движението на афганистанските талибани и с афганистански политически представители. Целта на разговорите ще бъде съставяне на ново афганистанско правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той ще бъде в Кабул за срещи с джихадистки представители и политически представители с цел съставяне на инклузивно правителство", заяви високопоставен талибански представител.

Молла Барадар се върна в Афганистан от Катар във вторник, два дни след като талибаните взеха властта в страната. В Катар той ръководеше политическото бюро на талибанското движение.

Молла Барадар кацна от Доха в Кандахар в Южен Афганистан - епицентъра на властта на талибаните от 1996 г. до 2001 г. Именно в провинция Кандахар се зароди талибанското движение в началото на 90-те години на миналия век.

Самият молла Абдул Гани Барадар е роден в южната провинция Урузган. Но е израснал в Кандахар и заедно с молла Омар съоснова движението на талибаните. Самият молла Омар почина през 2013 г., но години наред смъртта му се пазеше в тайна.

Животът на молла Абдул Гани Барадар е белязана от съветската инвазия през 1979 г. Смята се, че тогава той се е сражавал редом с молла Омар срещу съветските военни.

През 2001 г. след американската интервенция в Афганистан и падането на талибанския режим, молла Барадар бе част от малка група бунтовници, готови на споразумение за признаване на новата администрация в Кабул. Но тази инициатива се оказа безрезултатна.

Молла Барадар беше военен ръководител на талибаните по времето на ареста му през 2010 г. в Карачи в Пакистан. Той бе освободен през 2018 г. под натиска по-специално на Вашингтон.

Слушан и уважаван от различните талибански фракции, той бе назначен начело на политическото бюро на талибаните, намиращо се в Катар. Оттам той води преговорите с американците, довели до изтеглянето на чуждите сили от Афганистан, а после и преговорите за мир с афганистанското правителство, които не доведоха до нищо.

Същевременно днес представител на талибаните, пожелал да запази анонимност, обеща, че те ще управляват отговорно и ще дават отчет за действията си, а също и че ще разследват съобщенията за репресии, извършени от членове на талибанското движение, предаде Ройтерс.

Според талибанския представител афганистанските талибани планират да подготвят в идните няколко седмици нов модел на управление на Афганистан.

"Чухме за случаи на жестокости и престъпления срещу цивилни. Ако членове на талибанското движение предизвикват тези проблеми със закона и реда, те ще бъдат разследвани. Ние можем да разберем паниката, стреса и безпокойството на хората. Хората мислят, че ние няма да даваме отчет за действията си, но това няма да е така", каза талибанският представител.

Според него новата форма на управление на Афганистан, която в скоро време ще бъде представена, ще е разработена от юридически, религиозни и външнополитически експерти в талибанското движение. Новият модел на управление на страната няма да бъде демокрация според западните разбирания за демокрация, но ще защитава правата на всеки, увери талибанският представител.