България ще приеме до 70 афганистански граждани, съобщи Външно министерство в София.

Министър Светлан Стоев е информирал за решението колегите си от страните членки на НАТО. Това стана по време на извънредна пресконференция на първите дипломати на държавите от алианса.

Тези 70 души са работили за ЕС и НАТО в Афганистан и има опасност за живота им, казаха дипломатически източници пред Клуб Z.

Някои съюзници са поискали удължаване на срока за евакуация от Афганистан, за да може повече от хората да бъдат изведени от там, съобщи след видеоконференцията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според американците за момента срокът изтича на 31 август.

Столтенберг припомни, че фокусът на пакта е да изтегли работилите в страната свои представители на Алианса, но също и афганистанци, които са му помагали. Според генералния секретар има достатъчно самолети за евакуация. Но има и проблеми.

„Голямото предизвикателство е да качим хората на тези самолети. Ограничаващият фактор не е липсата на самзолети, а това да докараме хората до летището, където документите им да бъдат обработени и след това да ги качим на тях. Този въпрос беше основно разгледан на днешната среща, тъй като бе повдигнат от много съюзници“, каза Столтенберг.

Той уточни, че броят на работилите за НАТО в Афганистан е намален от 800 на по-малко от 500, като по-малко от 200 от тях са местни хора.

„Очакваме талибаните да спазват обещанията си, страната да не се превърне отново в рай за международния тероризъм, както и да зачитат правата на всички граждани, включително на жените и децата“, отново заяви шефът на алианса.

Външните министри призоваха за формиране на приобщаващо и репрезентативно правителство в Кабул с пълноценното участие на жени и малцинствени групи.