Главният прокурор на Република България внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г.

Това се казва в официално изявление на обвинението.

Материалите са предоставени по повод решение на 46-ото Народно събрание от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка „със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

Главният прокурор винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията на Република България (чл.84, т.16), от Закона за съдебната власт (чл.138а, ал.2) и Решение №6 на Конституционния съд от 6 юни 2017 г.

Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание. 

В ПРБ не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Прокуратурата на Република България изпълнява и ще продължи да изпълнява задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с Народното събрание. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите, завършва официалната информация.