Бившият шеф на МИ-5 Джонатан Еванс заяви, че падането на Афганистан под контрола на талибаните отваря "оперативно пространство" за терористични групи като „Ислямска държава“, предаде "Гардиън".

Той обяви, че способността за военна намеса в Афганистан - макар и чрез специалните части, а не в "пълен смисъл" - трябва да бъде запазена и правителството на Обединеното кралство също трябва да се опита да преговаря с талибаните, когато се появят възможности.

Все още не е ясно дали талибаните са се променили, каза той пред Би Би Си.

"Вече има данни за елементи от "Ислямска държава", присъстващи в Афганистан и ако получат възможност да тренират, това ще представлява заплаха за Запада в по-широк план", каза той. "Има и психологически ефект от вдъхновението, което някои хора ще черпят от провала на западната власт в Афганистан и това може да създаде определено количество енергия в по-широките мрежи, които все още съществуват във Великобритания и на запад.

Коментарите на Еванс идват, след като висш служител на правителството на САЩ заяви, че е "фокусиран като лазер" върху потенциала от терористична атака в Афганистан от група като „Ислямска държава в Хорасан“, известна още като Isis-K, докато американските и британските сили продължават да наблюдават евакуацията на летището в Кабул.

"Една от непредвидените ситуации, върху които сме много фокусирани, е потенциалът за терористична атака от група като Isis-K, която, разбира се е заклет враг на талибаните, така че ще продължим да работим, за да сведем до минимум рисковете и да увеличим максимално броя на хората в самолетите", заяви съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан.

Isis-K остава активна три години след създаването си и е получавала подкрепа от ИДИЛ в Ирак и Сирия, съобщи Центъраът за стратегически и международни изследвания (CSIS), мозъчен център във Вашингтон.

CSIS оповести, че групата е отговорна за близо 100 атаки срещу цивилни в Афганистан и Пакистан, както и за около 250 сблъсъка с американски, афганистански и пакистански сили за сигурност от януари 2017 г. насам.

Поглеждайки назад към падането на талибаните през 2001 г., Еванс каза, че "благородната амбиция" да се промени политиката на региона се е оказала свръхамбициозна в ретроспекция.

Правителството на Обединеното кралство трябва да се стреми да се ангажира с талибаните, ако се появят възможности, каза той. Но и добави, че трябва да се запази възможността за разгръщане на "твърда сила", ако е необходимо.

"Това не е идеална ситуация и не сме там, където искаме да бъдем, така че ще трябва да използваме всички възможности, които са ни достъпни."