Армията на САЩ е евакуирала през вчерашния ден от Афганистан около 1100 американци и хора с право на постоянно пребиваване в Щатите и семействата им. Общо евакуираните от Вашингтон от началото на операцията са над 3200. Това съобщи представител на Белия дом, цитиран от БТА.

"Очакваме този брой да се увеличи", допълни той пред журналистите.

Още не е ясно кога ще заработи за граждански полети летището в Кабул.

Междувременно американските военновъздушни сили съобщиха, че тяхното Бюро за специални разследвания проверява случая от понеделник на летището в Кабул, довел до смъртта на неуточнен брой хора при опит на транспортен самолет C-17 да излети, след като беше наобиколен от стотици афганистанци, искащи отчаяно да напуснат страната си.

ВВС на САЩ не казаха колко души са загинали. Те заявиха, че в колесника на самолета били открити човешки останки, доста след като той вече се бил приземил във военновъздушната база "Ал Удейд" в Катар.

Видеоклипове от случката, включително кадри с падащи от самолета хора по време на излитането му, бяха гледани масово в социалните мрежи.

Кадрите уловиха първоначалния хаос, царящ по време на ръководената от САЩ евакуация, последвала превземането на Афганистан от талибаните.
Американските ВВС заявиха, че самолетът C-17 "Глоубмастър 3" е кацнал на летището в Кабул, за да достави оборудване за евакуацията. Преди екипажът да успее да разтовари обаче, машината е обградена от стотици афганистански граждани, нарушили периметъра за сигурност. Понеже ситуацията със сигурността ставала все по-лоша, екипажът решил да излети.

Най-малко 40 души са загинали от понеделник при блъсканицата и при стрелба на международното летище в Кабул, съобщи телевизионният канал "Толо нюз", като се позова на командир от талибаните, намиращ се на летището, предаде ТАСС.

По думите му хората са загинали в резултат "на употреба на огнестрелно оръжие от чуждестранните сили", а също и заради блъсканицата. Той призова населението да не отива към аерогарата и "да не вярва на лъжливи слухове, че може да се отлети зад граница".

Също вчера Великобритания обяви, че ще приеме 20 000 афганистанци и призова Европа да последва примера й. Това се съобщава в авторска статия на британския вътрешен министър Прити Пател във вестник "Дейли телеграф", цитирана от Ройтерс.

"Искам да гарантирам, че ние като страна ще направим всичко възможно да окажем подкрепа на най-уязвимите, които бягат от Афганистан, за да могат да започнат нов живот в безопасност в Обединеното кралство", посочи Пател. "Планът за релокация на афганистански граждани ще спаси животи."

Като първа стъпка Обединеното кралство ще приеме 5000 афганистанци, които са работили за него в Афганистан, а в дългосрочен план броят на приетите афганистанци ще достигне до най-малко 20 000.

В статията си Пател се обръща с призив и към другите страни да приемат афганистански бежанци.

"Обединеното кралство прави всичко възможно да убеди и другите страни да помогнат. И не само за да поведем другите с примера си, но и защото не бихме могли да се справим сами."