Макар да напуска Афганистан, НАТО ще бъде готова да атакува от разстояние терористични групи, ако те се окопаят там.

Такова уверение даде днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той даде извънреден прес брифинг за ситуацията в страната, която вече е изцяло контролирана от талибаните.

„Според споразумението от 2020 г. със САЩ талибаните гарантират, че Афганистан няма да стане платформа за международен тероризъм и за атака срещу съюзниците. Очакваме талибаните да спазят ангажиментите си. Ще следим отблизо ситуацията и съюзниците ще бъсат готови да ударят терористични групи от разстояние, ако се опитат да се установят в Афганистан. Вече успяхме да го направим с терористи в тази страна“, каза Столтенберг в отговор на въпрос.

И припомни как съюзниците са отслабили „Ал Кайда“, след като са влезли в Афганистан заради терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г.

 
Макар и не в прав текст, Йенс Столтенберг призна за провала на съюзниците от НАТО начело със САЩ да предвидят развитието на ситуацията в Афганистан.

Той започна с това, че първо САК са се споразумели с талибаните американските войски да се изтеглят от страната до май т.г. След поредица кръгове от консултации съюзниците са взели същото решение. Никоя от останалите страни членки на алианса не е изразила желание нейни сили да заменят тези на САЩ.

Въпреки всичко решението за изтеглянето не е било взето лесно. НАТО е била изправена пред дилема – да се изтегли и талибаните да си възвърнат контрола или да остане, като по този начин рискува нападения срещу нейните военнослужещи и да не се знае кога ще приключи мисията й в страната.

„Никога не сме имали намерението да останем в Афганистан завинаги. През последните няколко години от над 100 000 военнослужещи намалихме броя им на под 10 000, а сега – на нула. Но това, което видяхме през последните няколко седмици, бе военно и политическо сгромолясване със скорост, която не бе очаквана“, изтъкна Столтенберг.

Според него част от афганистанските сили за сигурност са се сражавали храбро срещ талибаните. Те обаче не били в състояние да гарантират сигурността на страната.

След тези думи Столтенберг посочи виновника:

„Защото в крайна сметка афганистанското политическо ръководство не успя да се изправи срещу талибаните и да постигне мирно решение, което афганистанците отчаяно искаха. Този провал на афганистанското ръководство доведе до трагедията, на която сме свидетели днес.“

Сгромолясването е било бързо и внезапно, поради което НАТО трябва да си извлече поуки. Това трябва да стане след честна и искрена оценка на ангажимента на алианса. Същевременно не трябва да се подценяват и постигнатите в страната успехи, които Столтенберг очаква да бъдат необратими. Като пример той посочи факта, че милиони момчета и момичета са получили образование.

Генералният секретар все пак призна, че ситуацията след влизането на талибаните в Кабул е тежка и непредвидима. Но НАТО се грижи за безопасното напускане както на персонала от съюзническите страни, така и на афганистанците, които са помагали на съюзническите сили по време на мисията.

Йенс Столтенберг изказа специална благодарност на САЩ, Великобритания и Турция, че гарантират сигурността на летището в Кабул. И похвали родната си Норвегия за поддържанвето на военните болници.

Талибаните трябва да позволят на всички желаещи да напуснат Афганистан, настоя Столтенберг. Той не пожела да спекулира колко време ще остане отворена столичната аерогара. Освен по въздуха, евакуация ще се извършва и по сушата през граничните пунктове, които трябва да бъдат отворени.

НАТО спира финансовата подкрепа за афганистанското правителство, тъй като такова вече няма, допълни шефът на алианса. Той предупреди талибаните да спазват човешките права на всички, включително на жените.

Приемането на бежанци от Афганистан не е задължение единствено на Европа, каза още Столтенберг. САЩ са поели ангажимент да подслонят и разселят работили за тях граждани на страната.