Помощта за развитие, която ЕС отпуска за Афганистан, ще бъде под условие и трябва да се разграничава от хуманитарната помощ.

Това каза върховният представител за външната политика Жозеп Борел след извънредна видеоконференция на външните министри от страните членки.

Хуманитарната помощ е необходима независимо от политическите обстоятелства и ЕС ще продължи да я осигурява на Афганистан, поясни Борел.

Колкото до помощта за развитие, първо трябва да се види какво правителство ще съставят талибаните. Дипломат номер 1 на Брюксел посочи условията, които трябва да бъдат изпълнени за нейното отпускане.

„Става дума за условия, свързани със зачитането на човешките права и резолюциите за Съвета за сигурност на ООН. Ние използваме спазването на тези принципи като лост за отпускането на средствата“, изтъкна Борел.

И допълни, че ЕС трябва да остане в контакт с талибаните, за да може да разреши много въпроси. Сред тях е безопасната евакуация на представители на ЕС.

„Сами разбирате, че нямаше как тези 380-400 афганистанци, работили за европейски организации, и техните семейства, да бъдат евакуирани, ако нямаше преговори“, каза Борел.

Върховният представител призна, че са допуснати грешки, особено при оценката на устойчивостта на силите за сигурност на страната спрямо талибаните.