Създадени и обучавани две десетилетия с цената на 83 милиарда долара, афганистанските сили за сигурност се сринаха толкова бързо и напълно - в някои случаи без изстрел - че крайният печеливш от американските инвестиции се оказаха талибаните. Те грабнаха не само политическата власт, но и огневата мощ на САЩ - оръжия, боеприпаси, хеликоптери, пише днес Асошиейтед прес.

Американски служител от отбраната е потвърдил в понеделник пред агенцията, че изведнъж радикалните ислямистки бойци са сложили ръка на огромно количество от афганистанско военно оборудване, доставено от САЩ. Въоръжените сили на страната са се оказали кухи, снабдени с превъзходни оръжия, но до голяма степен лишени от решаващата съставка на бойната мотивация.

"Парите не могат да купят воля. Не можете да си купите лидерство", заяви Джон Кърби, главен говорител на министъра на отбраната Лойд Остин, цитиран от АП.

"Принципът на войната важѝ- моралните фактори доминират над материалните", казва пред агенцията Дъг Лют, пенсиониран генерал-лейтенант от армията. "Моралът, дисциплината, лидерството, сплотеността на частите са по-решаващи от количеството на силите и оборудването. Като външни за Афганистан можем да осигурим материала, но само афганистанците могат да осигурят нематериалните морални фактори".

Талибаните, с по-малко по-прости оръжия и без военновъздушни сили, се оказаха победители отбелязва АП. Според агенцията американските разузнавателни агенции до голяма степен са подценили това надмощие и дори след като президентът Джо Байдън обяви през април, че изтегля всички американски войски, службите не предвидиха финална офанзива на талибаните, която успя така зрелищно.

"Бързото изтегляне на американските сили изпрати сигнал до афганистанските национални сили, че те са изоставени", казва пред АП Крис Милър, който  изпълняваше длъжността министър на отбраната в края на мандата на президента Доналд Тръмп.

Агенцията цитира и прогноза от 2015 г. на Крис Мейсън, професор от Института за стратегически изследвания на Армейския военен колеж:

"По отношение на бъдещето на Афганистан, откровено казано, Съединените щати са минавали по този път на стратегическо ниво два пъти преди това, във Виетнам и Ирак, и няма жизнеспособна обосновка защо резултатите да бъдат различни в Афганистан. Бавното разпадане е неизбежно, а провалът на държавата е въпрос на време".

Части от афганистанската армия са се били упорито, включително командосите и "техните героични усилия все още не са напълно документирани", пише АП. Но, продължава агенцията, като цяло силите за сигурност, създадени от Съединените щати и техните съюзници от НАТО, представляват „къща от карти“, чието разпадане се дължи както на неуспехите на цивилните лидери в САЩ, така и на техните военни партньори, според Антъни Кордсман, дългогодишен анализатор на войната в Афганистан в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Пентагонът е плащал дори заплатите на афганистанските военни. Твърде често тези пари и неизчислими количества горива са били източвани от корумпирани офицери и правителствени надзорници, които са се занимавали със счетоводството и са отчитали „войници-призраци“, за да оправдаят похарчени долари.

От приблизително 145 милиарда долара, които правителството на САЩ е изразходвало в опит да възстанови Афганистан, около 83 милиарда долара са отишли ​​за развитие и поддържане на армията и полицейските сили, според Службата на специалния генерален инспектор за възстановяването на Афганистан, създадена от Конгреса, която следи войната от 2008 г. 145 милиарда долара са в допълнение към 837-те милиарда щатски долара, изхарчени от САЩ във войната, която започна с нашествието им в страната свалило талибаните от власт през октомври 2001 г.

83 милиарда долара, инвестирани в афганистанските сили за 20 години, се равняват на почти два пъти миналогодишния бюджет за целия корпус на морската пехота на САЩ и са малко повече от сумата, която Вашингтон е предвидил миналата година за купони за храна за около 40 милиона нуждаещи се американци.