Американските войници не може и не трябва да се бият и да умират във война, в която афганистанските сили нямат желание да воюват за себе си, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в телевизионно обръщение към нацията от Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън каза, че бързият край на афганистанското правителство само оправдава решението му за изтегляне, като отбеляза как армията на Афганистан е капитулирала пред талибаните.

Американският президент определи картините, които идват от Афганистан и особено от летището в Кабул, където хиляди афганистанци се стекоха с надеждата да напуснат страната, като ужасяващи, но не призна за никакви грешки в начина на организирането на изтеглянето. Байдън заяви, че е "дълбоко натъжен от фактите", но не съжалява за решението си. 

Все пак той призна, че "истината е, че нещата се развиха по-бързо, отколкото очаквахме".

Американският президент заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ, да насърчават регионалната дипломация и да застават в защита на правата на афганистанците.

Той каза още, че е бил изправен пред избора между споразумение за изтегляне на американските сили и изпращането на още хиляди военнослужещи за "трето десетилетие" на война. Байдън подчерта, че няма да повтаря грешките от миналото.

"Аз стоя твърдо зад решението си", каза Байдън и допълни: "След 20 години съм научил по трудния начин, че никога няма подходящ момент за изтегляне на американските сили".

Той заяви, че по-скоро ще поеме критика за последствията от Афганистан, отколкото да остави на друг президент решението, което според него е "правилното за Америка".

Президентът предупреди талибаните да не пречат на евакуацията на американците от Афганистан и заплаши със "съкрушителна сила, ако се наложи".

Мнозина обаче не са съгласни, че решението на Байдън за изтегляне е било правилно и са разгневени от хаоса, на който стана свидетел светът след превземането на Кабул от талибаните на 15 август и бягството на президента Ашраф Гани. 

Те припомнят, че на 8 юли американският президент заяви, че овладяването на цялата страна от талибаните е крайно малко вероятно.

Президентите Барак Обама и Доналд Тръмп също имаха желание да напуснат Афганистан, но в края на краищата отстъпиха пред съпротивата на военното ръководство и други политически съображения. 

От друга страна Джо Байдън беше категоричен в отказа си да промени крайния срок за изтегляне - 31 август, отчасти заради увереността си, че американското обществено мнение е на негова страна. 

В края на юли проучване на Ей Би Си нюз и "Ипсос" показа, че 55 процента от американците подкрепят действията на президента за изтегляне на войските от Афганистан.

Турция се отказа да управлява Летището в Кабул

Турция е изоставила плановете да поеме контрола на летището в Кабул след изтеглянето на НАТО от Афганистан, но е готова да окаже техническа подкрепа и съдействие в сферата на сигурността, ако талибаните го поискат, съобщи Ройтерс, като се позовава на двама неназовани източници от турските сили за сигурност.

В светлината на "пълня хаос" на летището "процесът на поемането на контрола от турски военнослужещите. . . автоматично беше изоставен", е казал единият от източниците.

"Все пак в случай, че талибаните поискат техническа поддръжка, Турция може да окаже техническа подкрепа на летището", е казал източникът, пожелал анонимност.

Турция, която има 600 военнослужещи в Афганистан, беше предложила да ги задържи в Кабул и да поеме контрола над летището след изтеглянето на силите на останалите страни-членки на НАТО.

Китай и Русия щели да защитават законните си интереси в страната

Китай и Русия трябва да убедят талибаните да се придържат към мирна и приятелска външна политика, а също така и към умерена и сдържана политика в сферата на религията. "

Това е казал китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщи ТАСС.

"Талибаните трябва да се стимулират да провеждат умерена и сдържана политика в областта на религията, да работят с всички страни за формирането на отворена и инклузивна политическа структура, да се придържат към мирна и приятелска външна политика, преди всичко да съжителстват мирно със съседните страни, да съдействат за възстановяването и развитието на Афганистан", е казал Ван, цитиран от сайта на министерството на външните работи на Китай.

Той е подчертал още, че Китай и Русия трябва да защитават законните си интереси в Афганистан, да си оказват взаимна подкрепа и да съдействат за това движението на талибаните да поеме отговорността за безопасността на учрежденията на Русия и Китай в страната. 

"В новата ситуация Китай и Русия трябва да укрепят стратегическите връзки и сътрудничество", е заявил китайският външен министър.

Ван И е отбелязал, че новият политически режим в Афганистан трябва да прекара ясна граница с различните международни терористични сили, да ги сдържа и да се бори с тях, за да не се превърне страната отново в "сборно място на терористични и екстремистки сили".

Опитите на някои сили на Запад "да забият клин" между Китай и Русия никога не се увенчават с успех, е казал пред Лавров първият китайски дипломат и е определил двете страни като "надеждни, заслужаващи доверие и неизменни стратегически партньори".

Седем души са загинали на летището в Кабул, някои от тях са паднали от излитащ американски самолет

Седем души са загинали в хаоса на летището в Кабул в понеделник, включително някои, които са паднали от излитащ американски транспортен самолет, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на високопоставени американски представители, пожелали анонимност.

Във видеоматериал, който може да се превърне в една от емблематичните картини от падането на Кабул, се виждат афганистанци, които искат да избягат от режима на талибаните, да се вкопчват в американски военен самолет, докато той се движи по пистата на летището. 

Във видеото множество хора тичат редом до огромния самолет на американските военновъздушни сили и някои от тях успяват да се задържат за него, преди той да се отлепи от пистата.

Кадри отдалеч на вероятно същия самолет, вече във въздуха, показват как хора наблюдават от него да падат един или повече обекти и възкликват: "Виж, един падна!" и "Ох, падна още един".

Американските сили са били принудени да произведат предупредителни изстрели и да използват хеликоптери, за да отворят път на транспортния самолет.

В понеделник Пентагонът потвърди още, че американските военнослужещи са простреляли и убили двама души на кабулското летище. Според съобщението те са били въоръжени.