Миналият вторник платформата за операции с криптовалута  Poly-Network съобщи, че е жертва на един от най-големите обири в историята на дигиталната валута. 613 милиона долара са изчезнали от сметките им след хакерска атака. Откраднати са суми в 12 различни криптовалути – абсолютна катастрофа за сравнително непознатата платформа. 

Случаят смая финансовия свят и с развитието си през следващите дни. В сметките на платформата постепенно започнаха да постъпват различни суми в криптовалути, които до края на седмицата достигнаха липсващата сума – 613 милиона долара. И в този случай чрез намесата на хакер, при това на същия, убедени са Poly-Network.

Всъщност „господин или госпожа Withe Hat, както нарекохме хакера (бяла шапка, б.р.) ни показа слабите места в нашата система и ние успяхме да ги отстраним“, коментираха от Poly-Network.

Хакерът също не остана безмълвен. След кражбата той или те оставиха съобщение – цитат на Хайдегер. „Да бъдеш до смъртта си“. След връщането на парите пък се появи и съобщението: „Съжалявам за всички вложители, които са се уплашили от моите малко дивички приключения“.

Наистина ли става дума за съвременен Робин Худ, който иска с кражбите си да помогне за сигурността на вложителите? „Едва ли“, смятат криминалисти. „Когато някой краде, винаги търси печалба. От платформата са предложили 500 000 долара н ахакера, ако върне вложенията. Предполагаме, че хакерът се е затруднил да изпере откраднатите пари и да ги превърне в реална валута, затова се е „разкаял“, смятат още полицаите. 

Друг мотив за връщане на парите е и фактът, че след признанието за кражбата от платформата, хиляди потребители в света се впуснаха да издирват хакера. А няма престъпление, което да не оставя следи, дори и в интернет, убедени са полицаите. 

„Всъщност кражбата само демонстрира колко прозрачни са криптомрежите и освен, че можеш да хакнеш сметки, можеш и да бъдеш намерен“, потвърждават специалисти.