България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан, инициирана от Държавния департамент на САЩ, съобщиха от Министерството на външните работи.

В нея се казва:

„Предвид влошаващата се среда на сигурност, ние подкрепяме, работим да подсигурим и призоваваме всички страни да уважават и улесняват безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната.  Имащите властови позиции на територията на Афганистан носят отговорност – и подлежат на отчетност – за защитата на човешкия живот и имущество, както и за незабавното възстановяване на обществения ред и сигурност.

На чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите.

Афганистанският народ заслужава да живее в безопасност, сигурност и достойнство. Ние в международната общност изразяваме готовност да го подкрепим.“

Декларацията е подписана от САЩ, Великобритания, страните от ЕС, върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и редица държани от други части на света.

Външните министри на страните членки на Съюза ще проведат утре извънредна видеоконференция, съобщи Борел. Тя ще бъде посветена на Афганистан. Министрите ще направят първа оценка на ситуацията в страната.