Войната в Афганистан приключи. Това обяви говорителят на талибаните Мохамад Наим, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Наим, който говори пред катарската телевизия Ал Джазира, след като вчера ислямисткото движение установи контрол върху афганистанската столица Кабул, отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Готови сме да водим диалог с всички афганистански фигури и ще им гарантираме необходимата защита", увери талибанският говорител.

Той каза, че е изненадан от бягството на афганистанския президент Ашраф Гани от страната, и отбеляза, че "дори тези, които са близо до него, не са го очаквали".

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим.

Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати.

Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", даде да се разбере този говорител на талибаните.

Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите.

"Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим.

Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог.

"Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност", каза Наим.

Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата".

"Бързата ни победа над афганистанските правителствени сили e подвиг, който няма равен на себе си", изрази задоволство един от най-високопоставените лидери на ислямисткото движение.

Талибаните превзеха всички големи градове в Афганистан само за една седмица.

Молла Абдул Гани Барадар, който оглавява политическото бюро на движението, каза, че победата е била неочаквано бърза и няма аналог.

Реалният тест ще започне сега, като се отговори на очакванията на хората и им се служи с решаването на техните проблеми, подчерта в същото време той.

Друг представител на талибаните каза, че те ще започнат разговори за "отворено и широко представително ислямско управление". Сухаил Шахин, говорител на движението, говори пред Асошиейтед прес, след като вчера ислямистите установиха контрол върху столицата Кабул и издигнаха своя флаг над президентския дворец.

По-рано друг представител на талибаните заяви, че те ще обявят ново правителство от президентския дворец, но, изглежда, тези планове остават на изчакване, отбелязва АП.

На обезопасеното летище в Кабул са събрани всички останали служители на посолството на САЩ

Американската армия обезопаси днес летището на Кабул, където вече са се събрали всички останали служители на посолството на САЩ в Афганистан, в очакване да бъдат евакуирани от страната, след като талибаните влязоха вчера в столицата, предаде Франс прес.

"Можем да потвърдим, че евакуацията в пълна безопасност на целия персонал на посолството вече приключи. Целият персонал на посолството се намира на международното летище "Хамид Карзай", чийто периметър е обезопасен от американската армия", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Посланик Рос Уилсън също е на аерогарата.

По-рано американският флаг бе свален от посолството на САЩ в Кабул.

Американските въоръжени сили поеха контрола върху въздушния трафик на летището на Кабул, което продължава да обслужва пътнически полети.

През следващите 48 часа числеността на контингента, изпратен спешно от Съединените щати само за да подпомогне евакуацията, ще достигне близо 6000 души.

САЩ планират да прехвърлят извън Афганистан хиляди свои граждани, местни служители на своето посолство и техните семейства, както и други афганистанци, за които има особено голяма опасност.

Близо 2000 афганистанци, отговарящи на критериите по специална имиграционна програма, вече пристигнаха в Съединените щати през последните две седмици, отбелязва АФП.

Вчера САЩ са извели от Афганистан около 500 души, предимно свои граждани, каза пред Ройтерс високопоставен представител на Пентагона. Той добави, че броят на евакуираните ще се увеличи до 5 хиляди на ден, когато всички изпратени американски военни пристигнат в Кабул.

По-голямата част от западните дипломатически служители в Кабул вече са били евакуирани, каза представител на американското правителство.

Започна евакуирането на германските граждани от афганистанската столица, съобщи ДПА.

Първите от тях са пристигнали рано тази сутрин с американски самолет в Катар. На борда са били и четирима служители на швейцарското посолство в Афганистан.

В петък германското правителство реши да намали до минимум персонала на посолството на страната в Кабул, а вчера целият персонал бе откаран на летището на афганистанската столица, отбелязва ДПА.

Авиокампанията Емирейтс (Emirates) от Обединените арабски емирства спря всички полети до Кабул. Решението е в сила до ново нареждане, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че вчера друга авиокомпания, базирана в Дубай - Флайдубай (Flydubai), - обяви, че спира за неопределено време полетите до Кабул.

Над 60 държави междувременно призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Летищата и сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове трябва да останат отворени, пише още в изявлението.

"Афганистанците заслужават да живеят в безопасност, спокойствие и достойнство. Ние, от международната общност, сме готови да им помогнем", пише в изявлението на Съединените щати и още около 65 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Катар.