Герд Мюлер, един от най-великите голмайстори в историята на футбола, почина на 75-годишна възраст, съобщи клубът му "Байерн" (Мюнхен). В последните години от живота си той страдаше от "Алцхаймер", диагностициран бе през 2015 г.

Мюлер има 68 гола в 62 мача за Германия, включително и победния гол срещу Нидерландия във финала на домашното Световното първенство през 1974 г., а за "Байерн" е вкарал 566 попадения в 607 двубоя във всички турнири. Рекордът му е все още ненадминат.

Заради това го наричаха Бомбардировача.

Мюлер все още е реализатор номер 1 в историята на Бундеслигата с 365 гола, като е бил стрелец №1 на елита на Германия в седем различни сезона.

"Днес светът на "Байерн" тъгува за Герд Мюлер, който почина в неделя сутринта на 75-годишна възраст. Той е един от най-големите в цялата история на "Байерн". Неговите постижения са ненадминати до днес и завинаги ще останат част от историята на клуба и германския футбол. Герд завинаги ще бъде в нашите сърца", заяви изпълнителният директор на баварците Оливер Кан.

Мюлер играе за "Байерн" от 1964-та до 1979 г., като в този период печели титлата и купата на Германия по четири пъти, три пъти триумфира в Купата на европейските шампиони и по веднъж в Купата на носителите на купи и Междуконтиненталната купа. С Германия той става европейски шампион през 1972 г. и световен две години по-късно.

През 1970 г. печели "Златната топка".

В последните години от кариерата си - края на 70-те и началото на 80-те, се подвизава в САЩ. Тогава става ясно, че води битка с алкохолизъм.

До 2015 г. беше треньор в академията на баварците, помагаше и в първия тим. 

През ноември миналата година съпругата му Уши Мюлер разкри пред "Билд", че той е почти неконтактен.

"Герд прекарва почти 24 часа на легло, рядко е буден. Почти не се храни, не може да преглъща. Прекрасно е, когато си отвори очите за малко. Понякога успява да каже „да“ или „не“ с очите си. Той е спокоен, смирен, не мисля, че страда и бавно се насочва към отвъдното в съня си“, сподели навръх 75-ия му рожден ден половинката му.