Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Роувърът Curiosity засне на Марс камък, приличащ на гущер, съобщи Лайв сайънс.

Снимката е направена в кратера Гейл, който "Кюриосити" изследва от 2012 г. Странната находка е дълга само 16,5 см, но развълнува учените от мисията.

"Продължавам да се изненадвам от текстурите, които виждаме, особено от наличието на издатини колкото сантиметър, които излизат от скалите", написа планетарната геоложка Абигейл Фриман в интернет.

Според Фриман Curiosity изследва интересна геология на границата между богати на глина слоеве и наситени със сулфати слоеве в основата на връх,

Шарп. Сулфатите могат да останат след течаща вода и това прави изследването на мястото още по-интересно.

Първоначалната продължителност на мисията на Curiosity беше две години, но космическият апарат още е в добро състояние.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.