Най-марко 29 души са загинали при мощното земетресение в Хаити днес, съобщи пред Франс прес директорът на службата за гражданска защита Джери Шандлер.

"Има загинали, потвърждавам, но все още не разполагам с точни данни", заяви той и уточни, че премиерът Ариел Анри е на път за националния център за реагиране при извънредни ситуации в столицата Порт о Пренс.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът бил с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер и е усетен в 8:29 часа местно време (12:29 по Гринуич). Американският център за предупреждение за цунами съобщи, че няма опасност от високи приливни вълни. Епицентърът бил на 8 км от град Пети Тру дьо Нип и на 160 км от столицата Порт о Пренс, на дълбочина 10 км.

Трусът бил усетен по цялата територия на страната, предаде Франс прес. В градовете Жереми и Ле Кай, в югозападната част на острова, се съобщава за материални щети.

"Правителството реши тази сутрин да обяви извънредно положение за един месец", заяви премиерът Ариел Анри, като призова жителите на Хаити към солидарност и да не се поддават на паниката.

Очаква се в идните часове той да посети мястото заедно с компетентните органи, за да направи цялостна оценка на ситуацията.

Има потенциал земетресението, унищожило множество сгради, да се окаже по-голямо и с разположен по-близко до повърхността (на 10 км) от това с магнитуд 7, разтърсило Хаити преди 11 години, отбелязва Ройтерс. През 2010 г. загинаха десетки хиляди.

Според очевидци обаче причинените материални щети са по-малки, което означава, че и жертвите вероятно ще са по-малобройни.

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер пък разтърси полуостров Аляска, съобщи Американският геофизичен институт, цитиран от Асошиейтед прес.
Въпреки магнитуда на земетресението не е издадено предупреждение за цунами. Най-близкото до епицентъра населено място е Перивил, на 135 км на северозапад, където живеят малко над 100 души.

Голяма част от земите около залива на Аляска, където земетресението беше усетено към 4 сутринта, са заети от природни резервати.

На полуостров Аляска има засилена вулканична активност. Геофизичният център на щата, разположен в университета на Аляска, засича средно едно земетресение на всеки 15 минути. Около 75 на сто от всички земетресения с магнитуд над 5 в САЩ се случват на територията на щата, по данни на центъра.