"В правовата държава полицейското насилие трябва да бъде ограничено до минимум, защото работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или други хора, които нарушават обществения ред, ако това е било причината."

Това е коментарът на служебния премиер Стефан Янев за разпространените днес кадри на брутално полицейско насилие на протестите от миналата година. Двете видеа бяха показани първо във временната парламентарна комисия, която трябва да се занимава именно със сигналите за прекомерна сила, използвана от пазителите на реда. Днес обаче, адвокат Николай Хаджигенов показа невиждани досега кадри, на които се вижда как униформените влачат протестиращи граждани по паважа, как стъпват по телата им и как след това се снимат с тях. През цялото време протестиращите са с белезници.

Самият Хаджигенов обяви, че е търсил тези записи в продължение на година, но никъде не ги е намирал. От НСО му заявили, че нямат записи и че никога не са имали. После пък се оказало, че такива има, но те били собственост на службата. Бойко Рашков пък създал отдел от двама души, които да издирват записите и те били намерени буквално вчера вечерта. 

Янев, цитиран от БНР, заяви днес, че компетентните органи следва да се произнесат по кадрите с полицейско насилие. 

"Без да съм видял кадрите, от заглавията разбирам, че става въпроса за полицейско насилие, което не бива да се поощрява по никакъв начин", продължава премиерът. 

Янев бе категоричен, че кадрите ще бъдат разследвани, но подчерта: 

"Но, да, обезпокоително е".

Иначе - премиерът коментира и очакваната бежанска вълна от Афганистан, заради ексалацията на напрежението там и заради възхода на талибаните, които не могат да бъдат спрени от централното правителство в Кабул след оттеглянето на съюзническите войски. 

"Предприели сме по-строги мерки по границите във връзка с евентуалния бежански поток", сигурен е служебният премиер.