Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Суданските власти предупредиха гражданите да не се доближават до река Нил и да не плуват в нея, тъй като наводненията и повишаването на нивата й са довели до появата на крокодили и змии. Новината предизвика тревога и в Египет, който е следващата държава по течението на най-дългата река в света, особено след сигнали от очевидци за излязъл от Нил крокодил в северната част на страната, предаде БТА.

Според някои възможната причина е второто пълнене на спорния язовир "Възраждане" на Сини Нил (чието пълно наименование е "Велико етиопско възраждане"), извършено от Етиопия едностранно, без правнообвързващо споразумение, за каквото настояват Судан и Египет. В. "Ал монитор" търси отговор на въпроса "Виновна ли е Етиопия за появата на крокодили в Хартум?".

Според Надер ел Дин, преподавател по водни ресурси в Университета в Кайро, Етиопия не е успяла да напълни язовира до предварително декларираните нива. Освен това, не е осигурила необходимата координация със страните по долното течение на Нил. Това е довело до повишаване на нивата на Сини Нил в Хартум, което заедно с обилните валежи по време на дъждовния сезон е довело до голямо увеличение на броя на крокодилите в суданската столица.

Хищните влечуги обаче няма да достигнат Египет, тъй като Асуанската язовирна стена връща големите крокодили към езерото Насър и само по-малките биха могли да преминат през отворите й, обяснява експертът. По думите му това обяснява, защо някои судански фермери се натъкват на крокодили в стопанствата си.

Надер ел Дин изтъква, че вредите за околната среда от огромния язовир не се ограничават единствено с разпространението на крокодили. Очаква се повишение на солеността на почвата по делтата на Нил и намаляване на плодородността й, изчезване на едни растителни видове и "нашествие" на други, както и изчезването на някои речни животни.

Абас Шараки, ръководител на Департамента по водни ресурси и геология във Факултета по африкански изследвания в Университета в Кайро, смята, че появата на крокодили в Хартум е свързано с наводненията и водоема зад язовирната стена на "Възраждане". Дължината му е сто километра, ширината десет километра, а обемът - около 9 милиарда кубични метра вода.

След изграждането на язовира водоемът, който е покрил нови територии, съдържа насекоми и влечуги, а "Възраждане" няма турбини, които да спрат преминаването им. Шараки очаква, че в Хартум появата на крокодили в бъдеще ще зачести.

Диа ел Дин ел Коси, експерт по водни ресурси и бивш съветник в Министерството на водните ресурси и напояването на Египет, изтъква, че Етиопия многократно е отказвала да проведе изследвания на безопасността на "Възраждане" и влиянието му върху околната среда.

По думите му крокодили е имало в река Нил и преди изграждането на язовира, въпреки че той е допринесъл за увеличаването на броя им в Хартум по време на дъждовния период. Това е нормално и е значително по-малко опасно от заплахите за водния баланс и продоволствената сигурност, подчертава специалистът.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.