Висшият съдебен съвет (ВСС) е отказал да предостави на вътрешния министър Бойко Рашков дипломата на главния прокурор Иван Гешев за завършено юридическо образование. Това каза самият Рашков по време на парламентарния контрол.

Рашков е направил проверка, от която се оказва, че Гешев е започнал обучението си в академията на МВР, факултет "Държавна сигурност", след което е бил във факултет "Народна милиция". Проверката не е доказала категорично, дали той е минал през задължителния едногодишен стаж, преди да придобие юридическа правоспособност.

В академията на МВР е положил изпити по наказателно право, гражданско право и специални дисциплини. След това Гешев става оперативен работник и помощник-следовател, като по същото време би трябвало да е изкарал и едногодишния стаж.

Вчера образователният министър Николай Денков съобщи, че Гешев е изучавал основните юрдически дисциплини в академията на МВР, след което е придобил гражданска специалност право.

По-късно от ВСС съобщиха, че дипломата на Гешев е публикувана на интернет страницата на съвета. А законът не давал право на вътрешния министър да иска кадрови досиета на магистрати.

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по сигнали за купуване и продаване на гласове, каза още Рашков.

"Чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Уверявам за пореден път, че подобно нещо няма. Че това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР", коментира той.

Рашков влезе в спор с депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова дали е упражнен политически натиск и са разпитвани учители от София област по време на парламентарните избори. Той потвърди че такива разпити е имало, но те са били свързани със сигнал за упражняване на натиск върху същите тези учители.