След "Изправи се БГ! Ние идваме!", и "Демократична България" внесе в парламента проект, с който бюрото за защита се отнема от главния прокурор. Заради участието си в прокурорски акции, както и поради факта, че се явява лична охрана на Иван Гешев, звеното, което би следвало да пази застрашени свидетели при наказателни производства, си спечели прозвището "преторианците на Гешев". Сега с изменения в закона за защита, и от ДБ искат бюрото да мине под опеката на министъра на правосъдието.

Според проекта на ДБ Бюрото ще има свой ръководител, а контролът върху дейността му е на министъра на правосъдието. Към министерството минава и бюджетната му издръжка, която сега се подсигурява от бюджета на съдебната власт. 

Самото бюро пък става специализиран отдел към Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието. А Съвет по защита ще решава кое лице да бъде под опеката на Бюрото. Главният прокурор е елиминиран като взимащ решения в този процес. И не само: той вече няма да преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство - това ще се преценява от съвета по защита след доклад на наблюдаващия прокурор или съдията-докладчик.

В мотивите си към изменението на закона от ДБ прилагат и любопитна справка, от която става ясно, че "намалява интензитетът на осъществяваните дейности, като в същото време са предприети организационни мерки за съществено увеличаване на щатното разписание на служителите, като са проведени процедури за назначаване на нови десетки служители на Бюрото". През миналата година са били назначени 58 души.

"По същество функциите на Бюрото по защита са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт", посочват още от ДБ.