Служителите на „Автомагистрали - Черно море“ започват серия от протести. Днес ще блокират движението в четири важни пътни отсечки в страната от 10,30 часа, заради неизплатени заплати.

Протестите ще са пред Министерския съвет, на кръстовище в Русе по пътя за Варна, при 165-ти км в района на Чирпан по магистрала „Тракия", както и при Пътния възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ край Шумен

Става дума за неизплатени от държавното дружество "Автомагитрали" средства в размер на 36 млн. лв. 

Проведени са срещи с екипа на служебния министър Виолета Комитова, като са получили обещание, че на коректните фирми ще бъде платено. До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително спиране на работа във всички звена. Предстоят съкращения на служители, твърдят от частната компания. 

Припомняме, че само преди по-малко от месец МРРБ изплати около 10 млн. лв. към "Автомагистрали - Черно море", а оттам дори изпратиха благодарствен адрес към министър Комитова. 

"Исканията на протеста са да си получим средствата, за да можем да се разплатим с нашите доставчици - на материали, битум, горива, виждате как се вдигат цените всеки ден. Притеснени са всичките контрагенти на „Автомагистрали“, да можем да разплатим работните заплати, които за този период частично сме разплатили, за юли месец не сме разплатили заплати", казват обаче днес от компанията пред БНР. 

Припомняме и че слъжебното правителство завари неразплатени около 600 млн. лв. към изпълнители от предишната власт на ГЕРБ. Самите "Автомагистрали - Черно море" пък последно протестираха при правителството на Пламен Орешарски.