Днес България е дарила на Босна и Херцеговина 50 000 ваксини против COVID-19, съобщи Министерството на външните работи.

"Дарението е в знак на солидарност с усилията на страната за преодоляване разпространението на коронавируса, което е поредното доказателство за съществуващите приятелски отношения между двете страни", се казва в съобщението.

България е на последно място в Европейския съюз по дял на напълно имунизираното срещу новия коронавирс възрастно население. 

По данни на Единния информационен портал получилите изцяло нужните дози у нас с днешна дата са 1 056 193. Възрастното население у нас (над 19-годишна възраст) е 5 603 296 души. Оттук актуалният процент на напълно ваксинираните срещу COVID-19 е 18,8. Общо поставените дози у нас са 2 126 824. 

ЕС си постави за цел до края на лятото да е ваксинирал 70 на сто от възрастните европейци. Страната ни е на последно място в Европа по дял на ваксинираните  

"България продължава твърдо да подкрепя европейския и евроатлантическия път на Босна и Херцеговина, като остава ангажирана с активизирането на политически диалог, търговско-икономическото, културното, туристическото и военното сътрудничество и със създаването на още повече предпоставки за опознаване на двата народа, които са исторически свързани от векове - казва още в съобщението си Министерството на външните работи. - МВнР отправя благодарност към Министерството на външните работи и Министерството на гражданските въпроси на Босна и Херцеговина, както и към Министерство на здравеопазването на България, за помощта, която направи възможно дарението да бъде осъществено в кратки срокове".

Между временно Франс прес съобщи днес, че Испания се очертава сред лидерите във ваксинацията срещу COVID-19 сред основните страни от Европейския съюз, благодарение на непоклатимото доверие на населението в нейната здравна система и във ваксините, но също така и заради силната семейна солидарност.

Испания вече е ваксинирала напълно около 61 процента от населението си. За сравнение в Италия този дял е 58 на сто, във Франция е 56, а в Германия - 55 процента. Данните са събрани от АФП на базата на информация от официални източници. Пиренейската държава се справя по-добре и от страни извън ЕС като Обединеното кралство (58,5 процента) и САЩ (малко над 50 процента).

Иначе над 70 процента от испанците са получили поне една доза ваксина в случаите, когато за пълен ваксинационен цикъл са необходими две инжекции.

Тези данни правят излишни дебатите за мерки като задължителна имунизация или здравен пропуск, предизвикали протести в някои европейски страни.

Според проучване, осъществено в 15 страни от Импириъл колидж в Лондон и публикувано през юни, 79 процента от испанците имат доверие във ваксините срещу коронавируса, докато при американците този дял е само 62 на сто, при французите е 56, а при японците - 47 на сто, пише АФП, цитирана от БТА.