23% от българите отхвърлят категорично ваксините срещу COVID-19, става ясно от публикувано днес изследване на „Eurobarometer“. Това е най-високият процент антиваксъри в ЕС. Логично е и че в следствие на това в България има най-малко ваксинирани срещу коронавируса, съобщават германските меди иднес.

„Там, където дори лекарите са срещу ваксинациите“ е озаглавен голям материал в днешното издание на „Велт“. 41% от българите пък са заявили, че първо смятат да изчакат и няма да се ваксинират. Само 17% са поставили ваксина досега.

„Това е тъжното положение“, казва пред вестника Стефан Константинов, който бе здравен министър от 2010 до 2012. 

Нивото на смъртност от Covid-19 спрямо заболелите в страната е сред най-високите в света. Броят на приетите в интензивни отделения спрямо общия брой на населението също е по-високо дори от това в Германия. „А още толкова мног охора можеха днес да са живи“, коментира Константинов.

В момента инфекционната ситуация е спокойна, но вече има всички признац ина задаваща се четвърта вълна, пише още „Велт“. И докато Германия си е поставила за цел да ваксинира поне 85% от населението, а здравният министър Йенс Шпан обмисля действия срещу нежелаещите да се ваксинират без причина, то в България няма такава опасност. 

Как се стигна до там, пита вестникът. И намира отговор в смесицата от пропаганда, фашиви новини в интернет, недовери ев правителството и политически хаос. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията добавя и още една причина. Според него страната се е превърнала в нещо като тестова база за рускот овлияние чрез пропаганда Много хора разбират руски и са положително настроени към Русия. Те четат и имат доверие на руски източници, като по този начин се превръщат в посредник на кампанията, която Москва поведе срещу „Астра Зенека“. А София поръча именно повечето с иваксини първо от тази ваксина. В последствие, когато с епоявиха и други ваксини, доверието вече беше подкопано.

Друг феномен учудва германските журналисти не по-малко. Цели 70% от лекарите също са скептични.  Причините за това също са най-различни. Според Безлов една от тях е, че младите напускат страната и повечето лекари в България са от по-старото и консервативно поколение. Вероятно една от причините се крие и в силно приватизираната здравна система. Частните практик инямат интерес, ако хората се страхуват да излизат от дома си или да ходят на лекар, затова от самото начало мнозина публично подценяваха вируса. Най-правдив озвучи обаче и фактът, че за ваксините лекарите получават върде малко обезщетение – само 5 евро, докато цялата логистика и скъпо съхранение е за тяхна сметка. 

Вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ също прави оценка на нивото на ваксиниране в ЕС и посочва България като последната по ниво на защита. Румъния също не се представя добре, но там ваксинирани все пак са цели 37%. 

ЕС също така вече разполага с достатъчно РНК-ваксини и няма да поръчва от векторните.