Неизвестни лица да поругали паметната плоча на българските туристи загинали при потъването на пътническо корабче в Охридското езеро преди 12 години, съобщи днес Министерството на външните работи. 

По този повод София протестира  пред властите в Скопие и министерство излезе с позиция, разпространена до медиите.

"Министерството на външните работи с дълбоко съжаление отбелязва повторен акт на оскверняване на паметната плоча на 15-те български туристи, загинали при инцидента с кораба „Илинден“ през 2009 г. в Охрид - се казва в позицията на Външно. - Подобно отношение към паметта на невинните жертви на трагичен инцидент е неприемливо. Всеки акт на омраза срещу друга държава или нейните граждани противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества".

България очаква от властите на Република Северна Македония да предприемат бързи действия за разкриване на извършителите и подвеждането им под отговорност, както и за възстановяване на паметната плоча в нейния автентичен вид, заявява Министерството на външните работи.

Българското посолство в Скопие е изпратило незабавно протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, се казва още в съобщението.

Паметникът представлява плоча с имената на загиналите, до която има стилизирана капка вода с преплетени в нея 15 рози. той е проектиран от архитект Никола Сметановстки и е изработен от българския майстор Пламен Петров. Вандали веднъж го разрушиха през ноември 2020 г. 

Смъртоносният инцидент с "Илинден" стана на 5 септември 2020 г.