Методиката, по която България изчислява своята линия на бедност ще бъде променена и от следващата година в изчисленията ще се включи т.нар. по-голяма потребителска кошница, която се изчислява от Европейската статистическа служба Евростат. 

Такова решение взе днес служебният кабинет на своето редовно заседание.

Припомняме, че в момента линията на бедност у нас се изчислява единствено на база инфлацията и промяната на цените на основните продукти. Предложението на Министерски съвет (МС) бе подложено на обществено обсъждане и срещу него застанаха някои от синдикалните организации.

От МС обаче подчертават, че ако за определянето на прага през тази година се използваше новоприетата днес методика, то тазгодишната линия на бедност би била от 413 лв., а не както е сега 369 лв. Това число е важно за редица социални плащания, които хората под прага получават. При всички положения експерти отдавна казват, че измерването на Евростат е по-близко до реалността. Под линията от 413 лв. ще останат около 1,6 млн. души в България, показаха преди време разчетите на социалното министерство.

"Промяната ще доведе до използването на единен показател както за определяне на линията на бедност за страната, така и за всички национални политики в социалната област и документи на ЕК, свързани с бедността и социалното включване. По този начин ще се постигне по-добра свързаност между политиките за правата на хората с увреждания, социалното подпомагане, минималната работна заплата, социалното включване и други", пишат днес от МС в своето решение. 

Интересното е, че едно от предложенията за преизчисляване на пенсиите - това на служебното правителство - казва, че там, където минималните пенсии отново не достигат линията на бедност, то те ще бъдат дотирани със социална помощ. Тоест - ако това предложение бъде прието, от догодина бюджетът ще трябва да плати повече за социалната добавка към всяка пенсия, останала под прага. 

Против новата методика обаче са синдикатите. Причината - отпадането на инфлационната компонента в изчислението. Според КНСБ цените на основните продукти растат постоянно и това се отразява на нискодохоните домакинства постоянно. Искането е тези 413 лв. линия на бедност за догодина да се индексират с ръста на инфлацията за първите шест месеца.