Парламентът прие отказа на Пламен Николов ("Има такъв народ") да бъде премиер. 106 депутати бяха "за", 60 "против" и 1 "въздържал се".

Парламентът се провали в първия си опит да гласува този отказ. Оказа се, че в залата няма кворум тъй като от ГЕРБ не гласуваха, защото не бяха съгласни с проекторешението и поискаха да се спази конституционната процедура.

Затова депутатите излязоха в почивка.

След почивката поименна проверка установи кворум от 169 депутати в залата. А от ГЕРБ заявиха, че ще участват в гласуването, за да има кворум, но ще гласуват "против".

"Ще участваме не в създаването, а в решаването на проблеми", обясни Тома Биков.

В началото на дебата Ивайло Вълчев прочете декларация, с която заяви, че "Има такъв народ" ще напусне пленарната зала.

"Ние направихме точно това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно. С отказването на г-н Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен. А си организирате дебати по толкова прозрачен и ясен казус. Защо сте се вторачили в "Има такъв народ", сега имате 3/4 от парламента, всички сте заендо, вашето минало го доказва. Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно - както винаги сте били. Не ни обвинявайте, ние не сме проблем, ние сме решението, това явно ще се случи на следващите избори", каза Вълчев.

Татяна Дончева ("Изправи се БГ! Ние идваме") заяви, че има проблем в конституционната процедура.

"Трябва по някакъв начин с действията си днес да направим така, щото да дадем ясен знак, че конституционаната процедура, започната и движена от "Има такъв народ", е финализирана. Този проблем беше създаден от "Има такъв народ". Не защото има някакви важни причини, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държавата не е сценарий и знаци, а процедури и правни последици", каза Дончева.

Тя изтъкна, че трябва да се ограничи възможността за оспорване на процедурата и да се мине към следващ мандат.

Дончева обвини председателя на парламента Ива Митева в инфантилност, защото вчера е съставила решението, а днес е отказала да го подпише.

"Никой от нас не е автор на този документ. Не знам какво искат да покажат и какво си въобрзяват, че се случва. Ако целта е всички институции да бъдат унищожени, това е пътят. Да правим изключително нелогични действия. Няма друго обяснение.

Тези хора всъщност какво искаха -  да има или да няма правителство, да няма никога правителство, да сменяме парламент като носни кърпички всеки месец", каза Дончева.

Тя призова Митева да не се държи като "болонка на някой сценарист".

"В рамките на някоко дена видяхме всички опити Конституцията да бъде огъната, извита, пречупена, да обслужи интересите на първата политическа сила. Самият факт, че трябва да гласуваме такъв странен проект на решение означава, че сме зряла демокрация. Не искаме управление, свързано с декрети, ултиматуми. Принципите са нашия компас в бурното море".

Това пък каза Атанас Славов ("Демократична България").

Росен Желязков (ГЕРБ) поиска решението да бъде формулирано в смисъл, че парламентът не избира Николов за премиер.

"Проблемът е политически, но ние се опитваме да забъркаме една дълбока юридическа каша. Опитваме се да дописваме Конституцията. Констатираме, че нещо е приключило неупсшено, при положение,че президентът ни е уведомил, че е приключило успешно. Да приемем решение, че не го избираме", каза Желязков.

Предложената от него поправка не бе гласувана с мотива, че не е редакционна. Именно затова ГЕРБ не участва в първото гласуване на решението, когато се оказа, че няма кворум и то не бе прието.