Хиляди хора, ваксинирани срещу COVID-19, вероятно са били инжектирани с физиологичен разтвор вместо с ваксина в северния германски окръг Фрисланд, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Над 2000 души вече са се записали за реваксинация, след като бе съобщено, че медицинска сестра е обвинена, че е използвала физиологичен разтвор при ваксиниране на пациенти срещу вируса, съобщи вчера здравното министерство на провинция Долна Саксония.

Засега не е ясно дали става дума за случайност или умишлени действия.

Говорител на окръга, разположен в Долна Саксония, каза, че от петък на засегнатите ще бъдат предложени първи подсилващи дози.

Полицията съобщи вчера, че е възможно медицинска сестра да е инжектирала физиологичен разтвор вместо ваксина на хиляди хора във ваксинационен център в окръга - много повече, отколкото се е предполагало първоначално. Според окръжните власти може да са засегнати около 8557 души, ваксинирани между 5 март и 20 април. Точният брой обаче още не е известен.

Говорителка на здравното министерство на Долна Саксония заяви, че не знае за случаи на тежко боледуване от COVID-19 в резултат от инжектирането на физиологичен разтвор. Тя обаче каза, че не са били сравнявани подобни данни, включително по причини, свързани със защита на информацията.