Първата задача на новия главен секретар на МВР Петър Тодоров ще е овладяване на горските пожари. В първото си публично събитие пред медиите обяви и нови мерки срещу миграционния натиск. За целта ще бъде затегнат граничният контрол. Проверки ще има и във вътрешността на страната.

За последната седмица около 300 души са влезли незаконно у нас. Основно са мъже от Афганистан.

Борба с битовата престъпност и намаляване на пътните инциденти са следващите задачи, които Тодоров си поставя. На следващо място е работата на МВР в овладяването на COVID кризата.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че дълго време МВР е било без главен секретар. Не е лесно да се назначи човек на тази длъжност.

"Направихме доста внимателен подбор, защото трябва да се разчита, че няма да има безучастно гледане как пребиват млади хора по време на законен протест срещу предишното правителство и главния прокурор, до входа на министесрски съвет", каза Рашков.

И допълни:

"Главният секретар не трябва да гледа безучастно при незаконно подслушване по време на протести. Не трябва да включва и службата за вътрешна сигурност за подслушване на български граждани.

Това, което се е случило миналата година, прилича на полъх от 1947г. Прокуратурата постави равенство между протест и държавна измяна.

Трябва ни главен секретар, който няма да позволи службите на МВР да бъдат обслужващи прокуратурата"

Рашков посочи, че Тодоров не е от "калинките". И допълни, че главният секретар на МВР не трябва да стои като "виновно дете до главния прокурор".

"На следващия министър ще оставя всичко, което свършихме за три месеца, но очаквам той да е професионалист и още малко да вдигне летвата. Това ще очаква и обществото,  да се разследва предишният кабинет как са изразходвани огромни финансови активи. За десет години са натрупани сериозни проблеми, които са спирали развитието на страната ни", посочи Рашков.

И допълни, че вместо да бъдат запълнени пробойни, те са разширявани.

Рашков обясни, че от петък има нов казус, свързан в Академията на МВР. От градската прокуратура са били на проверка в учебното заведение. Подложили на своеобразен разпит заместник-декан. Според вътрешния министър това имало връзка с проверката, която прави МВР по дипломата на главния прокурор.