До 7-10 дни България ще влезе в следващото ниво на опасност от COVID-19 - т.нар. "оранжева зона", или над 100 заразени на 100 000 души, над 4% положителни проби. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на извънредна среща при президента Румен Радев за борбата с пандемията у нас.

"Броят на активните случаи е значително по-малък няколко пъти в сравнение с тези в съседните страни. Но тенденцията показва, че в рамките на следващите седем до десет дни вероятно страната ни ще навлезе в оранжевата зона или второ ниво на опасност", заяви той.

Добрата новина според него е, че има подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, "дори и за най-тежката ситуация."

"Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система", добави той.

Осигурени са всички нужни медикаменти, нужно е обаче да се осигурят резерви. Трябва и актуализация на бюджета заради изчерпаните средства за работещите на първа линия. 

"Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, добави още здравният министър.

Президентът Румен Радев похвали работата на служебния кабинет, като го сравни с предишния редовен.

"Видяхме какво означава и какви са последствията да се управлява пандемията при предишните вълни неадекватно, некомпетентно, с безхаберие и хаос на мерките, без критерии, без план, с използване на нож като параван за користни политически цели и решения", заяви той.

Той подчерта, че е ключово да се информират гражданите как държавата ще управлява кризата. Президентът коментира и казуса с ниската ваксинация, като каза, че иска да чуе идеи за стимулирането й, а не за принуждаване на гражданите. Такива обаче Кацаров не представи - темата за ваксинирането беше като цяло игнорирана на срещата.

"Искам да поздравя Министерството на здравеопазването в лицето на служебния здравен министър не само за това, че за кратко време са извършили задълбочен анализ на справянето с предишните вълни, но за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се полагат, как да се действа, какво осигуряване трябва да имаме, как трябва да се разгърне здравната система, така че да минимизираме последствията от пандемията“, каза още Радев.

Актуализацията на бюджета е ключова и за икономическите мерки за борба с щетите от пандемията, подчертаха другите министри. Икономическите мерки са готови, но се нуждаят от средства, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

"В момента продължава да се изпълнява мярката 60/ 40. При спад в оборота с 30% държавата подпомага работодателите с 50 % от осигурителния доход на работещите при тях лица и от осигурителните вноски за сметка на работодателите. При спад с 40 % помощта остава в рамките 60 /40 за осигурителния доход и вноски за сметка на работодателя. Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли месец. Апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да започне преразглеждането на актуализацията на бюджета", заяви той.

Трябва да се внимава и с решенията за затваряне на бизнеси, защото много от тях може и да не отворят след това, подчерта пък служебният премиер Стефан Янев.

"Мерките за възстановяване понякога не са в състояние да помогнат, за да се възстанови един бизнес, който му е нарушен ритъмът. Така че ако е необходимо, това е моето послание към министър Кацаров и неговия екип, тази част от мерките, които могат да засегнат бизнеса, администрацията, да бъдат при необходимост да бъдат направени още по-гъвкави, защото виждаме, че в момента светът функционира и така", заяви той.