Нови избори няма да доведат до съществени промени в парламентарно представените партии, потвърждава и ново проучване на "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа".

То е реализирано в периода между 23 и 30 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1006 души на възраст над 18 години. Поради тази причина не отразява обществените нагласи след предложения от "Има такъв народ" министър-председател и кабинет.

Отново 6 партии влизат в парламента. ГЕРБ-СДС ще спорят с "Има такъв народ" за първото място, като "Тренд" дава 0,8% превес на ГЕРБ-СДС (което е в обсега на статистическата грешка). За третото място отново има сблъсък между БСП и "Демократична България - съответно с 14,5 и 14,1 на сто.

ДПС пак е на твърда четвърта позиция с 10% от електората, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" е малко над ръба с 4,4%.

Под бариерата остават "Възраждане" с 2,9%, ВМРО с 1,9% и "Българско лято" с 1,1%.

Обществото е доволно от работата на служебното правителство - 40% дават положителна оценка за работата на кабинета, назначен от Румен Радев, а 42% - отрицателна. Самият държавен глава не се радва на ръст на одобрението - но то се запазва високо, на 50%, и има спад в негативната оценка, дадена от 32% от избирателите. Най-високо ниво на одобрение Радев е имал в края на 2019 г. - 58%.

51% от избирателите считат изборите за честни, само 15% са на обратното мнение. Машинното гласуване е повишило доверието към изборния процес, 57% смятат, че то трябва да остане. Само 12% предпочитат връщане на хартиената бюлетина. Затруднения с машините са имали 8% - най-вече сред гражданите над 70 години, от които всеки четвърти се е затруднил с устройствата за гласуване в изборния ден.