Български компании за разработка на нанокосмически технологии и на електромобили получиха инвестиционни сертификати днес на церемония в министерството на икономиката. 

Служебният министър Кирил Петков обяви, че експортно ориентираните компании правят истинската добавена стойност в българската икономика и са пътят към подобряването на стандарта на живот в страната, пише БНР, и именно затова от ресорното ведомство търсят такива инвестиции.

284 милиона лева е общият размер на инвестициите на двете компании, които получиха инвестиционни сертификати.

29 са новите работни места с инвестиция в космическа лаборатория, където ще се разработват наноносители:

Това са малки сателитни платформи, с които, когато се изпратят в космоса, могат да се слагат с различни сензори на тях“, обясни министър Кирил Петков, а Райчо Райчев от компанията допълни:

Мечтата ми е да продължаваме да градим, колкото можем да създаваме, за да сме конкурентоспособни, за да се гордеем, че и в България може да създаваме органично технологии“.

1 000 работни места допълнително ще бъдат създадени в Ловеч, където се произвеждат електромобили, обясни Любомир Станиславов от автомобилния клъстер. Става дума за компанията Next.E.Go, която вече бе обявено, че идва в България.

„Това, което е най-интересното в този проект не са толкова електрическите автомобили, за които толкова много се писа, а технологията за производство  - последно поколение. По своя смисъл и по своята философия е нещо, което е аналог на други супер модерни фабрики, които да кажа в момента се изграждат в Тексас в САЩ“.

Министър Петков бе категоричен, че тези инвестиции са поредното доказателство, че инвестиционният климат у нас се подобрява.

За да продължи тази тенденция, на инвеститорите трябва да се гарантира:

„Нула корупция, което ние казахме, че им го гарантираме, дори след като свършим постовете си тука – защото, под една или друга форма, те ще имат партньор, който, ако имат някакви проблеми, ще има кой да го комуникира“, отбеляза служебния министър Кирил Петков.