Министърът на финансите Асен Василев стартира промяна в ръководните органи на "Фонд мениджър на финансови инструменти", известен повече като Фонд на фондовете. Целта на процедурата е избор на мениджмънт, като подборът ще бъде проведен по максимално прозрачен, пазарно ориентиран и близък до бизнес логиката принцип и въз основа на пазарни критерии, съобщават днес от ресорното министерство. 

Всъщност Василев ще промени цялата логика зад ръководната архитектура на Фонда. С новата процедура се създава Съвет на директорите, какъвто в момента не съществува. Проверка показва, че най-висшето звено в институцията в момента е Надзорният съвет, под който стои и Управителният съвет. 

Фондът на фондовете разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани схеми за финансиране (финансови инструменти). Финансирането му е за над 1,5 млрд. евро. 

В съобщението на МФ се казва, че още при встъпването си в длъжност служебното правителство е анализирало ефективността на управление (процент на инвестирани средства и ефект от тяхното инвестиране; анализ на разходите и на процесите за управление) на Фонда на фондовете. 

В резултат са предприети следните мерки за: 

  • неговата конкурентноспособност на пазара на финансовите инструменти; 
  • повишаване на участието и контрола  на управляващите органи от всички министерства, които имат програми управлявани от ФМФИБ  във всеки един етап от управлението и   
  • създаване на условия за участието на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово участие, научни организации от страната и чужбина,  в стратегическото позициониране на ФМФИБ. 

В момента е назначен временен Съвет на директорите на Фонда до провеждането на конкурсната процедура. 

Припомняме, че една от атаките срещу Василев и колегата му в икономиката Кирил Петков, която се случи в последните дни и бе подета и от ИТН, и от ДПС, а преди това и от определени издания, бе свързана именно с въпроси около Фонда на фондовете.