Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на финансите Асен Василев стартира промяна в ръководните органи на "Фонд мениджър на финансови инструменти", известен повече като Фонд на фондовете. Целта на процедурата е избор на мениджмънт, като подборът ще бъде проведен по максимално прозрачен, пазарно ориентиран и близък до бизнес логиката принцип и въз основа на пазарни критерии, съобщават днес от ресорното министерство. 

Всъщност Василев ще промени цялата логика зад ръководната архитектура на Фонда. С новата процедура се създава Съвет на директорите, какъвто в момента не съществува. Проверка показва, че най-висшето звено в институцията в момента е Надзорният съвет, под който стои и Управителният съвет. 

Фондът на фондовете разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани схеми за финансиране (финансови инструменти). Финансирането му е за над 1,5 млрд. евро. 

В съобщението на МФ се казва, че още при встъпването си в длъжност служебното правителство е анализирало ефективността на управление (процент на инвестирани средства и ефект от тяхното инвестиране; анализ на разходите и на процесите за управление) на Фонда на фондовете. 

В резултат са предприети следните мерки за: 

  • неговата конкурентноспособност на пазара на финансовите инструменти; 
  • повишаване на участието и контрола  на управляващите органи от всички министерства, които имат програми управлявани от ФМФИБ  във всеки един етап от управлението и   
  • създаване на условия за участието на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово участие, научни организации от страната и чужбина,  в стратегическото позициониране на ФМФИБ. 

В момента е назначен временен Съвет на директорите на Фонда до провеждането на конкурсната процедура. 

Припомняме, че една от атаките срещу Василев и колегата му в икономиката Кирил Петков, която се случи в последните дни и бе подета и от ИТН, и от ДПС, а преди това и от определени издания, бе свързана именно с въпроси около Фонда на фондовете. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.