Двама горски служители са загинали при гасенето на пожар край санданското село Петрово, потвърди за БНТ директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. И трети горски служител е пострадал, той е откаран в болницата в Сандански с обгаряния на гърба.

Пожарът, който са гасили от низов, бързо става върхов и служителите не са успели да избягат. Предполага се, че са се задушили. Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара.

Продължава гасенето на пламъците, огънят е обхванал около 20 дка гора и храсти. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Това не е единственото огнено бедствие на територията на страната днес - в условията на жега и вятър. 

Голям пожар бушува в района на село Старосел, съобщи бТВ - става дума за около 1000 дка сухи треви, изоставени лозови масиви и храсти, стана ясно от думите на директора на пожарната главен комисар Николай Николов.

Пожарът е възникнал между 13 и 14 ч. Местните хора твърдят, че огънят е тръгнал от нива край селото, на която работел възрастен човек. Техниката му не издържала, от нея хвърчали искри и всичко се подпалило. Пламъците бързо са се прехвърлили върху къщите. По последни данни 6 постройки са засегнати от огъня и унищожени, за щастие в домовете няма пострадали. бТВ обаче съобщи, че жена на 90 години е останала без дом заради стихията. Тя е била изнесена на ръце от жител на селото, след като се е опитвала да спаси дома си.

Местни хора от близките къщи са се евакуирали.

На място още след лумването на огъня са изпратени 7 противопожарни автомобила. "Допълнително събираме целия личен състав, доброволци са на място, горски служители. Към момента няма опасност за населените места, но при такъв силен вятър винаги съществува потенциална опасност”, заяви още главен комисар Николай Николов пред телевизията.

В потушаването на пламъците се включи и хеликоптер "Кугър", както и водоноски на военните.

Евакуираните има къде да бъдат настанени, гарантираха местните власти

Към 19 ч. бе съобщено, че огънят е овладян. 

Премиерът Стефан Янев свика спешно заседание

Премиерът Стефан Янев свика спешна среща тази вечер в Министерския съвет - във връзка с трагичния инцидент заради пожара край с. Петрово, при който загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Във фокуса на срещата ще бъде бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти.

В срещата участват вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства.

Със заповед на земеделския министър се спира почистването на стърнища. Причината - повечето пожари на територията са полски, а причините често са свързани с техниката, която се използва. Искра при високи температури и вярот е достатъчна, за да се възпламени полето, стана ясно след сбирката. 

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на близките на загиналите днес горски служители.