Първо заседание по същество на комисията по ревизията, ръководена от Мая Манолова, се проведе днес. Дневният ред предполагаше, че ще се разглеждат сигнали от граждани, активисти или журналисти, затова на ход бе Димитър Стоянов от сайта "Биволъ", който представи разследване на медията за свързваните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ-ове. 

Накратко - разследването твърди, че "Бобов дол" и "Брикел" са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните 3 години, като по този начин са си спестили най-малко 26,630 милиона евро.

На заседанието присъстваха и представители на държавните органи, които е трябвало да контролират дейността на предприятията, които пък застъпиха други тези, обясниха действията и подчертаха, че щетата, дори да я има, не била за хазната. 

Обвинението

Димитър Стоянов от "Биволъ" разказа, че разследването е правено съвместно с организацията OCCRP. В рамките на специален анализ медиите са сравнили данни и информация от публични регистри, според които излиза, че специалният верификатор на данните за вредните емисии от ТЕЦ-вече, свързвани с Ковачки, е подал данни, които нямало как да бъдат толкова ниски. 

"Според експертите, тези данни за занижени. Компанията верификатор е "Ви Ем Ай верифайд" и там работят хора, които са свързани с Христо Ковачки", започна Стоянов. 

След което добави, че данните от тези топлоцентрали в последните години са смущаващо ниски, а индексът на горивата, които централите ползват за изгаряне, показва, че такива ниски нива на емисии са невъзможни с тези горива. 

Тоест - изданието предполага икономическа свързаност между компания, верифицирала данните от ТЕЦ-овете, и скрития евентуален собственик зад самите мощности. 

Конкретната фирма - "Ви Ем Ай верифайд" - е създадена през 2019 г. и към момента обслужва единствено дружествата, свързвани с Ковачки. 

"Предполагаме, че това, което те са верифицирали, е нанесло щета на фиска за около 30 млн. евро. Градим хипотезата си на индекса на горивата и несъответствието между тях", обобщи Стоянов. 

Собственикът на компанията пък е 27-годишен предприемач, който никога преди това не е имал отношение към екологията или енергетиката. 

Всъщност схемата е следната, се твърди в сигнала: всички ТЕЦ-ове у нас са длъжни да мерят сами вредните си емисии. За целта те имат лаборатории, които подават данни към регулаторите. Тези данни обаче се верифицират именно от такива компании, като вече описаната. Оказва се, от отговори на представител на Агенцията по акредитации, всеки може да си направи такава компания и никой не прави никакви разследвания за икономическа свързаност. 

Според представител на агенцията по околната среда обаче, тук няма щета за фиска, защото квотите се купуват от европейския пазар и не се знае дали България през МОСВ е можела да продаде квотите, които ТЕЦ-овете, заподозрени във вършене на нередности са си спестили или някоя друга държава. 

Общото мнение сред поканените регулатори беше, че проблем няма или че дори да има - той не е при тях. Според Агенцията по околна среда, двете централи си имат определени анализи от лабораториите, спазват алгоритъма и реално изпълняват закона. 

Всички доклади се проверявали и проблеми до момента нямало. Дори като аргумент влезе фактът, че компаниите-верификатори имали задължението да декларират достоверност на данните. 

Така в крайна сметка не стана ясно дали нарушение има, макар че данните на разследването са видими тук. 

Народните представители обещаха да продължат да следят темата и изискаха всички документи от регулаторите. Припомняме, че доклад на "Грийнпийс", публикуван тази година, ТЕЦ „Бобов дол“ често е превишавал максимално допустимите нива на емисии от серен диоксид и други замърсители, което е нанесло сериозна вреда на качеството на въздуха и водата в района.