Тайбе Юсеин донесе третия медал за България на Олимпийските игри - бронз в кат. до 62 кг на женската борба, и то по впечатляващ начин.

Българката не прояви любов към рускинята Любов Овчарова - 10:0 и технически туш само за 56 секунди от началото на схватката. Докато се усетим и всичко бе свършило по най-добрия възможен начин за нашето момиче.

Тайбе пренесе разочарованието си от загубата на полуфинала и не даде много време на своята съперничка на тепиха.

В последните месеци тя преживя много тежки моменти - имаше сериозна контузия (скъсани коленни връзки - през есента на 2020 г.), почина баща й и т.н. Подготовката й за Япония бе сериозно нарушена. Имаше много малко официални срещи преди заминаването.

Днешният 4 август е най-добрият ден за България от началото на Токио 2020. По-рано Стойка Кръстева спечели полуфинал в бокса и в събота ще опита да вземе златния медал.

А макар че загубиха, Георги Вангелов и Евелина Николова имат шансове за бронз - отново в борбата. Вангелов е на репешаж, а Николова ще спори да се качи на стълбицата.

Първият медал за страната ни на Игрите грабна Антоанета Костадинова на пневматичен пистолет. Така дамите продължават да носят българския спорт на Олимпиадата на раменете си.

“Много съм щастлива, заяви още задъхана, но с усмивка пред БНТ Тайбе Юсеин минути след наказателната акция. - Още ми е трудно да осъзная какво направих. Изпълних наставленията на моя треньор - да наказвам всяка нейна грешка. Не съжалявам за загубата си от японката вчера - всичко направих, а тя не сбърка. Обсъдихме това. Днес наистина съм щастлива, че успях да покажа това, което мога. За Париж след три години ще видим. Нека да съм жива и здрава.”

С олимпийската титла в категорията тримуфира именно японката Юкако Кавай, която на финала победи киргизстанката Айсулу Тинибекова с 4:3.

Това е четвърти олимпийски медал за женската ни борба. Две сребърни отличия има Станка Златева, а бронз - Елица Янкова.

Програмата на българите за четвъртък, 5 август:

В 03:10 часа сутринта Мирела Демирева започва квалификациите на скок височина в група Б. Нормата за влизане във финала е 195 см или най-добрите 12.

От 5:00 ч. сутринта Георги Вангелов ще се бори в репашаж с Оскар Едуардо Тигрерос Урбано (Колумбия) и при успех излиза след 12:15 ч. в мач за бронза в кат. 57 кг срещу казаха Нурислам Санаев (Казахстан).

11:00 ч. - Ивет Горанова започва елиминациите в карате кумите до 55 кг. Шампионът се излъчва същия ден с финал в 14:50 ч.

След 12:15 ч. Евелина Николова ще чака победителка от репежашите, за да се бори за бронза в женската борба в кат. 57 кг.