Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС наложи днес икономически санкции на режима на Александър Лукашенко в Беларус.

Мерките са предприети в отговор на ескалацията на нарушенията на човешките права и репресиите срещу гражданското общество, демократичната опозиция и журналистите, както и принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“ в Минск на 23 май и ареста на пътувалите с него Роман Протасевич и София Сапега.

Новите целенасочени икономически санкции включват забрана за преки или непреки продажба, доставка, трансфер или износ до когото и да било в Беларус на оборудване, технологии или софтуер, предназначени предимно за следене или прехващане на интернет или телефонни комуникации, и стоки и технологии с двойно предназначение, които могат да бъдат използвани с военни цели.

Ограничава се търговията с петролни продукти, поташ и стоки, предназначени за производство на тютюневи изделия.

Достъпът до капиталовите пазари в ЕС също е ограничен. Забранява се на беларуското правителство и държавните органи в страната да извършжват застрахователна и презастрахователна дейност.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще прекрати всякакви отпускания на суми или плащания по съществуващите споразумения по отношенние на публимни проекти.

От страните членки на ЕС ще бъде поискано и да предприемат действия за ограничаването на Беларус в банки за развитие, в които тя членува.

Днешното решение е в съответствия със заключенията на Европейския съвет от 24 и 25 май. Тогава ръководителите на страните членки призоваха Съвета на ЕС да забрани на беларуските авиопревозвачи да летят във въздушното пространство на Съюза и да приземяват свои самолети на летища на негова територия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.