Съветът на ЕС наложи днес икономически санкции на режима на Александър Лукашенко в Беларус.

Мерките са предприети в отговор на ескалацията на нарушенията на човешките права и репресиите срещу гражданското общество, демократичната опозиция и журналистите, както и принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“ в Минск на 23 май и ареста на пътувалите с него Роман Протасевич и София Сапега.

Новите целенасочени икономически санкции включват забрана за преки или непреки продажба, доставка, трансфер или износ до когото и да било в Беларус на оборудване, технологии или софтуер, предназначени предимно за следене или прехващане на интернет или телефонни комуникации, и стоки и технологии с двойно предназначение, които могат да бъдат използвани с военни цели.

Ограничава се търговията с петролни продукти, поташ и стоки, предназначени за производство на тютюневи изделия.

Достъпът до капиталовите пазари в ЕС също е ограничен. Забранява се на беларуското правителство и държавните органи в страната да извършжват застрахователна и презастрахователна дейност.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще прекрати всякакви отпускания на суми или плащания по съществуващите споразумения по отношенние на публимни проекти.

От страните членки на ЕС ще бъде поискано и да предприемат действия за ограничаването на Беларус в банки за развитие, в които тя членува.

Днешното решение е в съответствия със заключенията на Европейския съвет от 24 и 25 май. Тогава ръководителите на страните членки призоваха Съвета на ЕС да забрани на беларуските авиопревозвачи да летят във въздушното пространство на Съюза и да приземяват свои самолети на летища на негова територия.