Надявам се Иван Гешев да стане защитен свидетел и да бъде охраняван от бюрото за защита на свидетели. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Изказването му бе в рамките на дебата по предложението на "Демократична България" Гешев да внесе доклад за дейността на бюрото. Предложението бе прието със 143 гласа "за", 0 "против и 2-ма "въздържали се".

Иванов обясни, че като защитен свидетел Гешев би могъл да разкаже кой го е инсталирал на този пост и кой му е давал нареждания.

"Това бюро се превърна в една лична гвардия на главния прокурор", заяви Иванов.

И допълни, че бюрото е символ на "злоупотреба с власт, безконтролност, репресивност, заедно със специализираното правосъдие, КПКОНПИ, центрирана около поста в главния прокурор". Иванов определи бюрото като "частно НСО".

"Намаляват бройките на защитени свидетели. Корупция се преследва главно с ползване на защитени свидетели. Това бюро защитава един човек - главния прокурор, това е институционална перверзия", каза Иванов.

Вносителите припомниха, че за миналата година е бюрото е осъществявало защита на "нула лица".

"Докладите на главния прокурор са единствената отчетност. Главният прокурор може да контролира всеки, никой не може да контролира главния прокурор. Ако искаме реална обществена легитимност на фона на 40% гласували - да си свършим работата - да няма орган, пък бил той и главният прокурор, който да е над закона".

Това каза Атанас Славов ("Демократична България"). Той допълни, че бюрото е регистрирало спад на своята работа, но въпреки това са назначавани нови служители.

Гешев трябва да внесе доклада в 14-дневен срок.