Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати вчера протестно писмо до премиера Стефан Янев, в което се иска незабавна реакция от властта по отношение на изключително високите цени на тока за индустрията през последните дни. От 1 август насам - и заради екстремните температура в страната - цената на суровината достигна до 200 евро за мегаватчас. 

"Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане.

През последните дни, от 1 август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за периода е 130,95 Евро/МВтч, а за 4-ти август 2021 г. е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч)", пишат работодателите. 

И допълват - цените на електроенергията в България за посочения период превишават тези на основните експортни пазари на българската индустриална продукция - Германия, Италия, Франция и Австрия - с над 50%, като очакваното средно превишение за утрешния ден е цели 70%. 

Според АОБР обаче за ситуацията не може да бъдат винени единствено климатичните условия, търговската активност и високите нива на енергопотребление, но и "поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми провокират системно изкривяване на пазара".

"Вместо адекватни мерки, в момента:

  • мощностите на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД са натоварени под 25% – при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване;
  • в пълен капацитет е износът на електроенергия към Гърция – директен и индиректен (през Република Северна Македония);
  • липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия."

Особено важен е проблемът с работата на "Марица Изток 2", която е в тежко икономическо състояние, която постоянно е спасявана от властта, но в момента наистина работи на минимален капацитет, въпреки че може да подпомогне производството и да свали цената, а и да набере някакво финансиране от пазара. 

В отговор на ситуацията, АОБР и нейните членове заявяват, че започват поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август. Причината - "премината е границата на търпимост". 

От организацията казват, че премиерът има възможност за влияние, през държавните органи - първо през ресорното министерство, а след това и през държавните компании - БЕХ и ЕСО. Препоръчват следните мерки:

  • осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД;
  • временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;
  • подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения – отбележете, че търсенето и предлагането на електроенергия на пазар „ден напред“ не формира равновесни цени единствено пред агрегираните криви, но и при ограниченията, в резултат на пазарни обединения, а това е извън възможностите за управление и планирано поведение на българските недържавни стопански субекти.

В края на писмото, подписано от председателите на всички работодателски организации, членуващи в АОБР, се казва, че заявяват "категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България."

ИТН: Това е саботаж

Малко по-късно към призивите на бизнеса се присъединиха и политици. Иван Хиновски от "Има такъв народ" направи изказване в парламента, с което нарече бездействията на БЕХ - "саботаж". 

Той поиска незабавната интервенция на правителство и министерството, които да накарат БЕХ да заповяда на ТЕЦ "Марица - Изток 2" да включи поне още един-два блока. Целта е проста - наливане на ликвидност в системата и рязко сваляне на цените. 

"Това е убийство на българката индустрия", подчерта Хиновски. 

Той предупреди, че тази ситуация ще удари в джоба всеки български потребител, защото предприятията, които все пак ще успеят да продължат работа, ще вкарат увеличението в цените за потребителите. 

Според ИНТ става дума за изкуствено създаден дефицит, а колегата на Хиновски - Георги Попов, поиска службите да проверят ситуацията в момента.