Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нова цена на природния газ - 57,60 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh), съобщи БНР.

Енергийният регулатор е утвърдил новата, по-висока цена след подробен анализ на представените от "Булгаргаз" актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел.

В утвърдената цена на природния газ от 1 август от 57,60 ст. за мегаватчас са включени компонентна цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, обществена доставка, както и разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище Чирен.

На тази цена общественият доставчик ще продава природния газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената днес цена е рекордно висока за последните 7 години.

Само в рамките на последната година цената на природния газ се е увеличила с над 150%. За сравнение, през септември 2020 година, синьото гориво е струвало 22 лв. и 46 ст. за MWh.