Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако талибаните превземат Афганистан, това ще има "разрушителни" последици за световната сигурност.

За това предупреждава генерал от афганистанската армия, цитиран от Би Би Си днес.

Генерал Сами Садат казва, че един нов режим на фундаменталните ислямисти в страната "ще увеличи надеждата за малките екстремистки групи да се мобилизират в градовете на Eвропа и Америка и това ще има разрушителен ефект на глобалната сигурност".

"Това не е война за Афганистан, това е война между свободата и тоталитаризма", добавя той. 

Генералът командва правителствените войски, които отбраняват гр. Лашкар Гах, център на южната провинция Хелманд от талибанския щурм. Ислямските бунтовници са превзели части от града, но сраженията още продължават.

Използвайки изтеглянето на чуждестранните войски, което трябва да приключи в края на този месец, талибаните завладяха половината от областите в страната, включително няколко доходоносни гранични пункта. 

През изтеклата седмица обаче те започнаха атака срещу три от 34-те провинциални столици - Кандахар, Херат и Лашкар Гах. 

Последният град беше център на американско-британска военна кампания и падането му би било тежък удар за правителството. Според информации, цитирани от Би Би Си, талибаните вече се завзели по-голямата част от него. В днешния ден убитите са 40, предаде медията. Властите призоваха населението  да се евакуира заради предстояща тяхна офанзива срещу талибаните, предаде Би Би Си.

Мисията на ООН за помощ на Афганистан съобщи, че цивилните се главните жертви както на сухопътната настъпление на талибаните, така и на бомбардировките от правителствената авиация.

По улиците се търкалят трупове, разказаха очевидци. Правителствените сили и американската бойна авиация нанасят въздушни удари, за да възпрат настъпващите талибани.

Ако градът падне изцяло в ръцете им, той ще бъде първият завладян от тях провинциален център след Кундуз в северната част на страната, който те контролираха за малко през 2016 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.