Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън призова конгресмените да вдигнат възможно най-скоро тавана на дълга, за да да позволят на страната да изпълнява финансовите си ангажименти, избягвайки дефолт, предаде Франс прес.

С цялото си уважение приканвам Конгреса да защити пълното доверие, с което се ползват САЩ, както и авторитета им, действайки възможно най-бързо, обръща се Йелън в писмо, изпратено до конгресмените, в момент когато таванът на дълга отново е в сила от неделя, след като две години бе отменен.

За да изпълни задълженията си и да финансира разходите си, както и вече приетите от Конгреса закони, страната емитира държавни облигации, които изплаща при настъпване на падежа им. Когато таванът на дълга бъде достигнат, страната не може повече да се финансира чрез заеми и трябва да използва фондовете, с които разполага.

Джанет Йелън обяви и прилагането на някои извънредни мерки, за които вече е информирала конгресмените в предходното си писмо от 23 юли.

Според някои икономисти обаче този ход ще осигури само няколко седмици отсрочка на неплатежоспособността. Мерките ще позволят да се вземе допълнителен заем от около 350 милиарда долара, но прогнозираме, че тази сума ще бъде изчерпана до края на септември, посочва Нанси Вандън Хутън от Оксфорд икономикс (Oxford Economics), цитирана от БТА.

Темата непрекъснато се коментира в американския политически живот. От 1960 година Конгресът се е намесвал 78 пъти, за да вдигне или понижи това ограничение за дълга, отбелязва на сайта си финансовото министерство.

Таванът бе временно отменен през август 2019 година - до 31 юли 2021 година, на основата на споразумение между администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и Конгреса.

След като лимитът отново е в сила от 1 август, дългът бе изчислен на петъчната си стойност или малко над 28 трилиона долара, според данни на финансовото ведомство.

Дългът и дефицитът на САЩ скочиха рязко по време на пандемията от Ковид-19, тъй като правителството прие три мащабни плана за разходи на фона на икономическата криза.

Евентуален дефолт на САЩ би предизвикал истински финансов взрив, отбелязва АФП.

През 2011 година рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) оттегли дългосрочния кредитен рейтинг "ААА" на страната, който й позволяваше да взима заеми на пазарите при минимални разходи. 

По този начин агенцията санкционира Вашингтон за дългите месеци, през които вдигането на дълговия таван бе блокирано от политиците.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.