Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Транссексуалната спортистка Лоръл Хъбард (Нова Зеландия) влезе в историята на Олимпийските игри, но не и със спортно постижение. Тя е първата със сменен пол, която участва в най-голямото и престижно състезание.

В категория +87 кг на вдигането на тежести обаче Хъбард записа нула в изхвърлянето и остана извън класирането. 

Новозеландката опита първо на 120 кг, а след това със 125 кг, но не се справи.

"Не мога да кажа, че не съм наясно със споровете, които съпътстват моето участие на Олимпийските игри, заяви Хъбард. - В този смисъл благодаря на Международния олимпийски комитет, който, според мен, напълно прилага принципите на олимпизма и на това, че спортът трябва да бъде за всички."

До 2013 г. Лоръл Хъбард се е състезавала на мъжки шампионати преди да разкрие, че е транссексуална.

Покри нормативите за участие като част от женския отбор, след като Олимпийският комитет на Нова Зеландия промени изискванията за наличие на тестостерон в кръвта.

Тези изисквания - до 10 наномола на литър тестостерон, обаче са в пъти повече от нормалното количество тестостерон при жените.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.