Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения за неизползването на имотите му по време на комунистическия режим. Това се казва в "съобщение от секретариата на Н.В. Цар Симеон II", публикувано на официалния сайт на бившия български премиер.

Съобщението е по повод "злонамерени и стари слухове", които са се появили отново след решението на Софийския апелативен съд да върне резиденция "Врана" на Симеон Сакскобургготски.

Преди това Софийският градски съд бе определил държавата като собственик на имота (но има и трета инстанция, б.р.).

Бившият премиер пояснява, че е наясно, че ако има обезщетения, те ще бъдат  "платени от българския народ", който "няма никаква вина" за случилото се.

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи. Нещо повече - Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 г. (когато е отменена монархията и е провъзгласена републиката - б.р.) в България е наложен от чужди сили. Следователно - не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение", се казва още в съобщението.

Отбелязва се още, че откакто дворецът е върнат на семейство Сакскобургготски през 1998 г., сградата се реставрира "с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници", а целта е "да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство".

"Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен", се казва още в съобщението.