"Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си. Не желаем авантюрата на група хора, които си пеят песента "Пред нас са блеснали житата".

Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора. Няма да дам подкрепа на празен лист". 

Това заяви пред БНР Татяна Дончевв, лидер на "Движение 21" и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Повишава се оптимизмът за съставяне на правителство повече от думите на Бойко Борисов, че ще разпореди на групата си да излезе от пленарната зала, и от думите на представителите на БСП, изпълнени с оптимизъм.

Общото кратно между трите партии на промяната беше в желанието да се разгражда моделът ГЕРБ, което включва финансовите и силови бази, върху които този модел съществува.

Това разграждане започна със служебното правителство - разграждането на финансовите бази стоеше върху министрите на икономиката и на финансовите, а на силовите - върху вътрешното министерство. Отношението на ИТН към тези министри показва отношение към тяхната дейност", каза още Дончева.

Тя изтъкна, че да поискаш да знаеш състава на един проектокабинет не е кадруване.

"Никой от нас не е поискал да влиза в правителството. Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами.

Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа", каза още Дончева.

Зам.-шефът на "Има такъв народ" Филип Станев пък заяви, че е крайно време политиката в България да не се прави като на битака.

"Ако ще изчегъртваме модела ГЕРБ, като го подменяме с друг модел в тази посока и ще го маскираме с това, че сме умни, красиви, че сме градската интелигенция, това е грешен подход. Да престанем да се делим на умни и красиви, на грозни и прости! Дайте да работим, че тази държава го е закъсала жестоко", заяви Станев.

Той посочи, че "Има такъв народ" искат пряко да носят политическата отговорност, за да може да си понесат вината, в случай че не успеят да се справят. 

"Властта за нас не е самоцел. Топприоритет е постигане на възмездие спрямо случилото се през последните 12 години. Много скоро ще видите персоните в кабинета ни - професионалисти, хора с висок морал, склонни да носят отговорност.

Представете си сега да кажем кабинета поименно, представете си какво ще стане в медийно отношение - всичко ще се разтури, ще започне едно жълто говорене, едно търсене под вола теле. В момента не трябва да се търси интрига, трябва да се действа практично", коментира Станев.

И заяви, че ще има редукция на министерства.

"Пламен Николов е комуникативен и диалогичен човек с добри идеи. Това са първите ми впечатления от него при първата ни среща. Мажоритарният вот е темата, по която БСП се разминава с ИТН". 

Това каза пък Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България". 

Проданов посочи, че левицата иска смяна на модела и връщане към устоите на Конституцията, според която България е парламентарна република и "там се вземат законодателните решения, там се контролира изпълнителната власт".

"Не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента, и от тези, които го подкрепят политически. Корумпираното управление на ГЕРБ трябва да се изчисти, за да може да се започне наново, не можеш върху пясъци да строиш небостъргачи.

Трябва здрава основа, върху която да се изгражда българската държавност, която беше разрушена през последните 12 години по време на управлението на Бойко Борисов", каза още Проданов.

И допълни, че че под някаква форма трябва да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите. 

"По-лесно е така да се работи и е отговорно пред българските граждани. За отговорно и открито управление е важно да има нещо разписано", убеден е Проданов.