Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет се извини за това, че не е споменал източник в написана от него книга от 2009 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лашет, който има амбицията да стане приемник на досегашната канцлерка Ангела Меркел след парламентарните избори в Германия тази есен, заяви, че книгата му ще бъде проверена, за да се установи дали не са допуснати и още грешки, предаде ДПА.

В Германия твърденията за плагиатство и неетично академично поведение се приемат много сериозно и през последните години доведоха до оставките на няколко високопоставени политици.

Съперницата на Лашет, Аналена Бербок от Зелената партия, по-рано този месец призна, че е допуснала грешка, когато е използвала материал за своя нова книга, без да посочи източниците.

Последните проучвания дават на консервативния блок на Лашет ХДС/ХСС убедителна преднина пред Зелените и левоцентристката Германска социалдемократическа партия. Личният рейтинг на 60-годишния политик обаче спадна, донякъде и заради разпространилото се в обществото мнение, че в качеството си на регионален премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия е допуснал грешки при справянето с последиците от опустошителните наводнения, които по-рано този месец сполетяха Западна Германия.

На 26 септември германците ще гласуват на избори за нов парламент. Партията, която получи най-силна подкрепа, вероятно ще има ключова роля при съставянето на новото правителство и ще излъчи следващия канцлер. Досегашната германска лидерка Ангела Меркел, чиято партия сега се ръководи от Лашет, няма да се кандидатира за пети канцлерски мандат.