Кандидатът за министър-председател Пламен Николов няма да включва министри от служебното правителство в кабинета, който ще предложи на Народното събрание, каза тази сутрин пред БНТ, депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев.

В проектосъстава няма да има и депутати от парламентарно предствените партии, но той ще включва фигури от първия кабинет който лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви и скоро след това оттегли по-рано този месец.

Доскорошният бизнесмен Николов получи вчера от президента Румен Радев мандат да сформира правителство. Очаква се това да стане до седмица след консултации с политическите сили и това да бъде правителство на малцинството, което да се опира на плаващи мнозинства по различни политики и приоритети.

Станев, който е един от сценаристите на "Шоуто на Слави", каза и че ИТН никога не е лансирала името на юриста Петър Илиев за премиер. Вчера следобед то се завъртя в медиите, преди ИТН да номинират официално Николов.

=

"Как да оттеглим Петър Илиев, без да сме го номинирали? - каза Станев в предаването "Денят започва". "Името на Петър Илиев не е било лансирано". 

ИТН и Демократична България", които бяха разглеждани като техни потенциални партньори, обтегнаха отношенията си миналата седмица, след като ДБ поиска министри от служебното правителство да влязат в бъдещото редовно, а ИТН отказа, аргументирайки се с миналото на някои от тях. Хората на Слави Трифонов посочиха, че служебният финансов министър Асен Василев като бизнесмен в миналото е трябвало да се защитава съдебно в търговски спор, където другата страна го е обвинила, че е откраднал интелектуална собственост. Василев се защити, обяснявайки, че е спечелил делото и отрече да е извършил нещо незаконно.

Станев днес каза за ДБ: "Ние не само сме искрени в отношенията си с тези хора, но искаме джентълменско отношение... Тази декларация (за служебните министри - б.р.) беше, меко казано, изненадваща".

"В първия ни разговор г-н (Христо) Иванов, генерал Атанас Атанасов (лидери на ДБ - б.р.), категорично заявиха, че нямат претенции за конкретни лица за министерски постове", добави той.

Депутатът каза, че Николов няма да обяви състава на кабинета си, преди да го  представи официално в парламента. Той не каза дали, ако правителството на ИТН не мине, партията би подкрепила правителство, предложено от партията, на която Радев би връчил трети мандат съгласно парламентарната процедура.

При провал на проектокабинета на Николов, втори поред да получат мандат са ГЕРБ, които са в момента са пълна изолация.

Станев потвърди, че ИТН не искат да подписват коалиционно споразумение от партиите, от които очакват подкрепа.

"Това, че нещо ще бъде написано на хартия, че някакви хора в костюми ще си стиснат ръцете пред камерите, не значи нищо", каза той.  

ИТН са разглеждали Николов като евентуален премиер от 12 дни, а работят с него от три години и той е участвал в разработването на икономическата им програма, каза Станев. Вчера обаче и Трифонов, и Николов заявиха, че решение за кандидатурата е взето преди две седмици.