Българското външно министерство изрази разочарование от резолюция на северномакедонския парламент, в която той очертава "червени линии" за бъдещите преговори за присъединяване на бившата югославска република към Европейския съюз.

Част от тези "червени линии" е завлението, че Скопие няма да преговаря за "идентичността и езика".

"Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата на 29 юли 2021 г. Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза", казва в днешното си изявление българското външно министерство.

То посочва, че България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

"За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право", се казва още в позицията на Външно.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог".