Едва 34 млн. лв. от 700 млн. лв., несъбрани от държавата по времето на ГЕРБ такси върху хазарта, са възстановени в бюджета до момента (пари, за чието "спестяване" към бюджета е обвиняем бизнесменът Васил Божков, който на свой ред твърди, че е плащал по правилата, определени от Държавната комисия по хазарта - б.р.).

Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев в отговор на въпрос от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров в парламента. Предишния път, когато темата бе повдигната - по времето на ГЕРБ, възстановените пари бяха едва 8 млн. лв. 

"Висящи" в съдебна фаза са искания на държавата за възстановяване на 261 млн. лв. и 67 млн. лв. лихви. По тези претенции има произнасяне в полза на фиска - но на първа инстанция. Общата сума, която Министерството на финансите търси, е 556 872 283 лв., плюс 136 млн. лв. лихви.

"Това е колосална сума", отбеляза Асен Василев и припомни, че излезе доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, по назначена от него проверка, в която се констатира, че Държавната комисия по хазарта в продължение на години е взимала по-ниски такси от компаниите, свързани с Божков, но това се е случвало на база на правилата на самата комисия и с нейно решение.

ДКХ бе под шапката на Министерството на финансите, а по това време, когато са трупани несъбраните пари,  министър бе Владислав Горанов.

Всичко това е в прокуратурата, а там тече "предварителна проверка", по думите му, "надявам се това да доведе до резултати".

Министър Василев обяви, че по-големият проблем е, че Министерството на финансите и съответните му контролни институции не са си вършили системно работата. На това се дължи не само проблемът със събираемостта на такси от хазарт, а и това, че 8,6 млрд. лв. от държавния бюджет са потънали в инхаус процедури - Агенцията за обществени поръчки не е издавала методически указания за това как следва да се прилага законът. 

"МФ съгласува назначението на всички одитори в държавата, дори в най-малката община. Тези контролни функции са били неглижирани, нямаше информация какво се е раздавало, как и о кого. Опитваме се да възстановим тази контролна функция.", добави Василев, след като Мартин Димитров се зачуди от трибуната как е възможно цяло министерство - министър, политически кабинет, дирекцията, която отговаря за бюджета, контролните органи да "проспиват" по средно 100 млн. лв. несъбрани пари годишно.

Димитров настоя и за вътрешна проверка, на което Василев отвърна:

"Точно затова имаше проверка на АДФИ, която констатира, че ДКХ не е бил факт. По мое мнение затова и ДКХ бе закрита, служителите й - разпуснати, а функциите ю - прехвърлени -  за да няма проследимост кой какво е направил. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата."

Едно от последните неща, които ГЕРБ направи в края на мандата си, че именно за закрие комисията по хазарта и да прехвълри правомощията и на НАП. 

Припомняме още, че след "реформите" в хазарта, направени от предишното правителство, с което лотариите с търкане на талончена на практика бяха "национализирани" и лиценз за такива получава само Българският спортен тотализатор, приходите от хазарт в страната за 2020 г. намаляха значително.