С точно 39 068 209 лв. или с 15,89% са намалели приходите в бюджета на държавата от хазарт за периода от 12 месеца, откакто ГЕРБ и "Обединени патриоти" направиха "реформа" в сектора. А именно - с промени в закона превърнаха държавното предприятие "Български спортен тотализатор" в монополист на лотарийните игри, изхвърляйки от пазара и отнемайки лицензите на компании на получилия 18 обвинения от прокуратурата бизнесмен Васил Божков.

Фирмите бяха уличени, че са "спестили" плащане на над 500 млн. лв. такси към фиска за периода от 2015 до 2019 г. (въпреки че Държавната комисия по хазарта през цялото време е одобрявала разчетите и размера на плащанията - б.р.)

Това става ясно от данни на Министерството на финансите, предоставени от министъра в оставка Кирил Ананиев в парламентарния контрол. Въпросът е от Мартин Димитров ("Демократична България"). Той иска точни данни за приходите от хазарт в периода 18 февруари 2019 г. - 18 февруари 2020 г. и съответно от 18 февруари 2020 г. до 18 февруари 2021 г. Във втория период са в сила промените в закона. 

Данните на Ананиев (макар с малко по-различни дати) показват, че преди реформата приходите общо са възлизали на 245 910 087 лв., а след нея - на 206 841 878 лв. Най-голям е спадът именно в графата "такси", става ясно от таблицата. 

Любопитно е и разместването в таблицата за най-големи платци на такси и комисионни в хазартния бизнес към държавния бюджет. След ремонта на закона на челно място излиза държавното тото, докато преди това първенец е била фирмата "Ню геймс" на Божков. Не са налични обаче отчисленията в реален размер - тоест в пари. Компанията, която стои зад "Ефбет" - "Бробет лимитид" - на бившия съдружник на Божков, по чиито показания започнаха назакателните преследвания срещу него, излиза на второ място, като преди закриването на лотарийните игри е била на пето място. 

Данните на финансовото министерство не дават отговор как се движат приходите на спортния тотализатор откакто пое монопола над т.нар. талончета за търкане. Според последния отчет на държавното предприятие към септември 2020 г. приходите от хазартни игри възлизат на 172,5 млн. лв. при 124,5 млн. лв. за същия период на миналата година.

През февруари - отново в парламентарния контрол, но в 44-ото Народно събрание и на въпрос от социалиста Румен Гечев, Ананиев обяви как спад в приходите от хазарт има спрямо 2019 г. и го отдаде на промените в Закона за хазарта от февруари 2020 г. и въвеждането на държавен монопол в организирането на моментни лотарийни игри, както и въведеното извънредно положение в страната и свързаните с това мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.