Служебното правителство предлага със закон да се забрани на учителите, директорите и училищните инспектори да се занимават с политическа дейност. 

Педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения, е записано в предложените промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Началникът на регионално управление на образованието и служителят в него при изпълнение на своите функции е политически неутрален и не може да осъществява политическа дейност, предлага още служебното правителство.  

“Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество”, аргументира се Министерският съвет.

Преди месец служебният образователен министър Николай Денков констатира, че 11 от общо 28 началници на Регионалното управление на образованието (РУО) били излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела.

На днешното си заседание правителството прие и актуализацията на бюджета. От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв.  Минималната пенсия става 340 лева, а максималната - 1500 лв. Отделно до 1 октомври пенсионерите ще получават и добавката си от 50 лева, въведена от предишния кабинет на Бойко Борисов. 

Правителството реши и да прекрати плановете да се строи нова правителствена сграда на територията на “София тех парк”.