Валентин Златев официално вече е в бизнеса с природен газ.

На заседанието си днес КЕВР даде 10-годишна лицензия на за търговия с природен газ на "Енергико Трейдинг България" "за осъществяване на дейността „търговия с природен газ“. Управител и акционер в компанията е Валентин Златев, който до есента на 2020 г. бе в ръководството на "Лукойл България". В дружеството мажоритарен собственик е швейцарската компания "Литаско СА". Тя управлява глобалните доставки на нефт, газ и петролни продукти за групата "Лукойл".

„Енергико Трейдинг България“ поиска първоначално лиценз за максималния срок от 35 години, което е обосновано с аргумента, че дружеството има сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение.

От КЕВР посочват, че е извършен анализ на всички данни и регулаторът счита, че „Енергико Трейдинг България“ притежава финансови, технически възможности, материални, човешки ресурси и организационна структура за осъществяване на дейността. Намаленият срок на лиценза се мотивира с това, че развитието на пазара на природен газ е изключително динамично, поради което не може да бъде направена реалистична прогноза за период, по-дълъг от десет години.

Подаденото от компанията на Златев искане за лицензия беше аргументирано "със сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение". В доклада на КЕВР се отбелязваше, че "за обезпечаване на оперативната си дейност ("Енергико Трейдинг България) има сключен дългосрочен договор с доставчик на природен газ на входен пункт Странджа 2 (българо-турската граница); сключен договор за използване на Виртуална търговска точка; сключен договор с голямо предприятие и осигурена доставка от точката на закупуване до точката на продажба".

Според публикация на "Медиапул" обаче, зад обявените входна и изходна точки се крие договор с "Газпром" за доставка през "Турски поток". "Странджа 2" е входът на газопровода в България, а косвени данни сочат, че суровината най-вероятно ще бъде за бургаската рафинерия. Припомняме, че държавата има златна акция в "Нефтохим". 

Как се случва схемата? 

"Енергико Трейдинг България" е създадено от Иван Дреновички, но мажоритарен собственик в дружеството в момента е швейцарската "Литаско СА", която управлява глобалните нужди на руската "Лукойл" за доставка на суров петрол, природен газ и петролни продукти, маркетинг и търговия. Компанията е създадена през 2020 г., като преди това Иван Дреновички е част от фирмата на брат си Тошко Дреновички - "Енергико" ЕООД, а впоследствие става единствен собственик на капитала в нея. 

"Енергико" ЕООД вече има договорни отношения с "Нефтохим", а целта на новото дружество и участието на гиганта "Литаско" е да разшири отношенията с рафинерията. 

През ноември на 2020 г. обаче сянката на Златев започва да излиза. Това се вижда в протокол от общо събрание на акционерите на "Енергико Трейдинг България" от май месец. Там Дреновички е цитиран да казва, че тогава "по настояване" на Валентин Златев е прехвърлил 8,33 на сто от своите 25% на дружеството "Агроинженеринг-90". Проследяване на собствеността на тази компания показва, че тя е с краен реален собственик именно Златев. 

Малко по-късно Дреновички подава оставка като управител на "Енергико Трейдинг България" заради "неоснователно изземване на функциите ми в ущърб на дружеството" и промяна на устава за взимане на решенията. Така изведнъж Златев става управител на фирмата. 

През януари тази година общото събрание пък взима решение за допълнителна парична вноска от 700 000 лв., разпределена според притежаваните дялове и дължима до 10 дни. Дреновички трябва да внесе над 116 000 лв., но той обжалва пред СГС това решение. Той смята, че необходимост от такава парична вноска няма.

Докато тече делото обаче, съдът не спира изпълнението на решението на общото събрание и Дреновички е отстранен като съдружник, защото не е заплатил вноската. Делът му пък е предоставен на "Агроинженеринг-90", която се контролира от Златев. 

Така бившият силен човек в "Лукойл България" получава още по-голямо влияние в "Енергико Трейдинг България" и управлява заедно с "Литаско".